Cand am achizitionat cuptorul electric Whirlpool cu al 6-lea simt, nu stiam sa il folosesc. Fiind obisnuita cu un cuptor vechi pe gaz, nu imi ieseau mancarurile. Prima reteta incercata a implicat cartofii binenteles. In cuptorul pe gaz faceam cei mai buni si crocanti cartofi pai. Cred ca am incercat de 3-4x si tot nu imi ieseau cum trebuiau. Dar i-am venit eu de hac.
Va prezint mai jos un mic ajutor, care se aplica posesoarelor de cuptor electric. Sa nu va para rau dupa cuptorul pe gaz. Daca nu va ies mancarurile nu fiti suparate/ suparati, nu e mai slab decat cuptorul pe gaz. Doar dureaza putin pana invatati sa il folositi.
Ce si cum pregatesc eu :
- Cartofii pai : la inceput se coc la 250 grade C. Pentru aprox. 15 minute pe functia caldura sus-jos (conventional), pana se inmoaie. Apoi se porneste functia grill pe putere mare si se rumenesc pentru aprox 10 minute. Tava pozitionata in mijlocul cuptorului.
Daca nu aveti functie grill, mutati tava pe cea mai joasa sau cea mai inalta treapta si lasati pt 5-10 minute. Amestecati cu grija cartofii si continuati rumenirea lor pentru alte 5-10 minute, pana va place cum se prezinta.
- Preparate din carne : chiftele, carnuri pane, cas pane, friganele, legume pane, aripi/pulpe/piept de pui, toate pe functia caldura sus-jos (conventional), cu temperaturi cuprinse intre 220-250 grade C, pt 15-20 de minute. Depinde de preparat, tava pozitionata in mijlocul cuptorului.
- Fripturi de porc, pui/rata/curcan intreg, pulpe intregi de pui : caldura sus-jos (conventional), 190-200 grade C. 1-2 ore. Depinde de marimea lor. Tava pozitionata in mijlocul cuptorului.
- Pizza cu blat crocant : 220-250 grade C, caldura sus-jos (conventional), 8-15 minute. Tava pozitionata pe cel mai jos nivel.
- Focaccia : 200 grade C. Pt 20-25 minute. caldura sus-jos (conventional). Tava pozitionata ce cel mai jos nivel.
- Pandispan, foi de rulada, blaturi de prajituri, tarte,muffins,cupcakes : 175-180 grade C. 20-40 de minute. Caldura sus-jos (conventional), tava pozitionata in mijlocul cuptorului.
- Cheesecake, prajitura desteapta, quiche, crema de zahar ars, preparate in stare lichida : 150-180 grade C. Coacere cu ventilatie ( convectie), tava pozitionata in mijlocul cuptorului.
- Bezele : 90-100 grade C, minim 60 minute, ventilatie ( convectie ), tava pozitionata in mijlocul cuptorului.
- Macarons : 130 grade C, 15-16 minute, ventilatie ( convectie), tava pozitionata in mijlocul cuptorului.
- Paine,chifle : 180-200 grade C, caldura sus-jos (conventional), 30-45 minute.