Va prezint un tort absolut minunat, racoritor, pregatit pentru petrecerea de 2 anisori al baietelului meu. A fost o inventie de moment de care sunt foarte multumita. Tortul e format din blat umed de cacao, mousse de vanilie si jeleu de visine. Prepararea lui dureaza mult datorita jeleului care trebuie lasat in frigider peste noapte, dar va promit ca merita.
Ingrediente blat, 26cm diametru, cu inel:
114g unt
250ml apa
125ml ulei
60g pudra de cacao
300g zahar
280g faina
120ml iaurt 10% (puteti folosi smantana)
2 oua
1/2 lingura bicarbonat stins cu 1 lingurita otet (se stinge inainte de a fi adaugat in compozitie)
Metoda de preparare a blatului o gasiti AICI.
Ingrediente mousse de vanilie:
6 galbenusuri
600ml lapte
100g zahar
40g faina
40g amidon
1 pastaie de vanilie
+
250ml smantana pentru frisca
2 linguri zahar
10g gelatina granule
Metoda de preparare a cremei de vanilie o gasiti AICI.
Ingrediente jeleu de visine:
900g visine fara samburi
Zahar brut dupa gust
20g gelatina granule
Blatul se lasa sa ajunga la temperatura camerei, pe urma se pune in frigider pana pregatim mousse-ul de vanilie.
Preparare Mousse: Smantana pentru frisca se bate spuma cu zaharul si se incorporeaza in crema de vanilie complet racita.
Gelatina se lasa la hidratat in apa rece, pe urma se topeste pe baie de aburi. Se lasa 5 minute sa se racoreasca, se adauga peste crema de vanilie si se omogenizeaza. Mousse-ul este gata.
Blatul se niveleaza cu un cutit foarte ascutit,
se aseaza pe un suport si se pune in jurul lui inelul formei in care s-a copt.
Se toarna crema de vanilie, se lipeste folie alimentara deasupra cremei si se lasa in frigider pt 1-2 ore.
Pana sta tortul in frigider, pregatim jeleul de visine.
Preparare jeleu de visine:
Visinele se pun pe foc mic cu zaharul si se lasa 10-15 minute pana se inmoaie, amestecand mereu sa nu se prinda de fundul oalei.
Se elimina spuma si se transforma in piure cu ajutorul blenderului.
Lichidul astfel obtinut se strecoara pentru a avea un jeleu frumos, fara urme de pielita.
Gelatina se lasa la hidratat in apa rece, pe urma se topeste pe baie de abur si se incorporeaza in sucul de visine (atentie sa nu fie fierbinte). Jeleul de visine se lasa 10-15 minute pana se racoreste putin, pe urma se toarna peste crema de vanilie. Se lasa in frigider peste noapte. A doua zi desfaceti inelul de pe tort (daca nu se desprinde frumos, va puteti ajuta de un cutit subtire pe care il introduceti intre inel si crema) si optional puteti orna tortul cu frisca sau o crema la alegere. Eu am ales sa il servesc asa cum era.
Pofta buna 🙂