O tarta dulce-sarata minunata. Chiar daca dureaza mult prepararea ei, va asigur ca merita 🙂
Ingrediente aluat tarta, 23cm diametru:
160g faina
30g migdale macinate
30g pudra de cacao
50g zahar
1/4 lingurita sare
110 g unt rece taiat cuburi
1 lingura extract de vanilie
1 ou
1 lingura apa foarte rece
Ingrediente caramel:
300 g zahar
120ml apa
120ml smantana dulce pentru frisca
70 g unt
1 lingurita sare de mare
Ingrdiente ganache:
120ml smantana dulce pentru frisca
120g ciocolata amara
Extra:
Sare de mare grunjoasa
Metoda de preparare:
Aluatul de tarta:Â In vasul robotului adaugati faina, migdalele macinate, pudra de cacao, zaharul si sarea.
Mixati pana se amesteca bine toate ingredientele. Adaugati untul rece si mixati pana intreaga compozitie se aseamana cu pesmetul.
Adaugati oul, extractul de vanilie si mixati de cateva ori. La final se adauga apa, se omogenizeaza, pe urma se inveleste aluatul in folie alimentara si se lasa in frigider pentru 1 ora.
Intre 2 hartii de copt intindeti aluatul de 0.5 cm grosime, apoi transferati aluatul in forma de tarta (in cazul meu o forma cu inel) si decupati marginile.
Lasati in frigider pentru 30 de minute. Impungeti aluatul cu o furculita, asezati o bucata de hartie de copt deasupra si turnati orez, boabe de fasole uscata sau greutati speciale pentru tarte.
Coaceti in cuptorul preincalzit la 180 grade C. pentru 15 minute. Eliminati hartia de copt si mai coaceti pentru alte 10-15 minute. Lasati aluatul sa se raceasca complet inainte de a-l scoate din forma.
Preparare caramel: Intr-o oala de inox puneti zaharul impreuna cu apa,
si lasati la fiert pe foc mediu (fara sa amestecati in oala), pana se inchide la culoare. Dureaza in jur de 10-15 minute.
Luati oala de pe foc, adaugati smantana, pe urma transferati inapoi pe foc si continuati sa gatiti pentru 1-2 minute, amestecand mereu cu o lingura de lemn.
Luati de pe foc, adaugati untul, sarea si amestecati bine pana avem un caramel fin.
Lasati sa se raceasca putin, apoi turnati peste aluatul de tarta si lasati in frigider pentru 2-3 ore.
Preparare ganache: Puneti smantana pe foc mic pana se infierbanta, pe urma turnati peste ciocolata si lasati asa pentru 1 minut.
La final amestecati bine pana se transforma intr-un sos fin si lucios.
Turnati ganache-ul peste caramel si lasati in frigider pentru 2-3 ore.
Inainte de servire presarati tarta cu sare de mare grunjoasa si decorati cu fructe.
Pofta buna 🙂