Chiar daca pare un preparat greu de pregatit, va promit eu ca este simplu…..doar ca dureaza cateva ore. Asadar este important sa va pregatiti din timp deoarece coacerea ratei dureaza in jur de 2-3 ore (depinde de marimea ratei), iar sosul de mere este incredibil de gustos si se potriveste de minune cu rata. Ce sa va spun de umplutura? E nemaipomenita!!
Ingrediente umplutura:
- 60 g unt
- 1 ceapa tocata
- 1⁄2 cana salvie proaspata- tocata sau 3 linguri salvie uscata
- 1 lingurita sare
- piper proaspat rasnit
- 1 si 1⁄2 cana pesmet proaspat (felii de paine tocate in robot)
- 1 ou
Pentru rata:
- 2-2.5 kg rata
- scobitori
- 2 linguri unt topit
- sare
- piper proaspat rasnit
Sos de mere:
- 4-5 mere
- 2 linguri unt
- 2 linguri miere
- 2 linguri zahar brut
- 1 praf sare
- 1⁄2 cana apa
- 1⁄4 lingurita nucsoara
- 2 linguri zeama de lamaie
Prima data ne ocupam de umplutura: Topiti untul intr-o tigaie mai mica. Dupa ce s-a topit adaugati ceapa tocata si gatiti pe foc mic pana se inmoaie si devine translucida. Amestecati mereu sa nu se arda deloc ceapa.
Luati tigaia de pe foc si adaugati restul ingredientelor.
Cu ajutorul mainilor omogenizati bine umplutura. Daca vi se pare ca este prea uscata adaugati foarte putina apa, daca este prea umeda adaugati pesmet proaspat. Daca luati umplutura in pumn, ar trebui sa isi pastreze forma.
Si acum raţa : In primul rand taiati gatul raţei, pe urma splati bine interiorul/exteriorul si stergeti cu servetele de bucatarie.
Indesati toata umplutura in interiorul raţei si sigilati bine cu scobitori.
Ungeti exteriorul pe toate partile cu unt topit si presarati deasupra sare de mare grunjoasa si piper proaspat rasnit din belsug.
Intr-o tava suficient de mare asezati un gratar si puneti raţa cu pieptul in jos (astfel toate sucurile se vor strange in piept si va deveni mai suculent). Turnati putina apa in tava de sub raţă, sa evitam arderea grasimilor ce se vor scurge in timpul coacerii. Asezati totul in cuptorul preincalzit la 220°C si coaceti pentru 15 minute. Dupa ce expira timpul, scadeti temperatura la 180°C si continuati coacerea pentru 30 de minute.
Dupa cele 30 de minute intoarceti rata cu pieptul in sus si lasati la copt pentru alte 60-70 de minute(tot la 180°C), verificand uneori sa nu se arda. Daca incepe sa se arda sau se rumeneste prea tare (inainte sa expire timpul), scadeti temperatura la 160°C sau acoperiti extremitatile cu folie de aluminiu. Dupa ce s-a copt rata, acoperiti-o cu folie de aluminiu si tineti-o intr-un loc calduros pana in momentul servirii.
Pana se coace rata pregatiti sosul de mere.
Sosul de mere: Spalati, curatati merele de coaja/cotor si taiati-le cubulete. Adaugati merele intr-o tigaie impreuna cu untul, mierea, zaharul brut, praful de sare si nucsoara.
Puneti tigaia pe foc mediu si cand incepe sa fiarba compozitia micsorati focul si lasati sa fiarba pana se inmoaie de tot merele (aprox. 30 de minute) Amestecati des sa evitati arderea merelor. La final luati tigaia de pe foc si incorporati zeama de lamaie. Pasati merele cu o furculita, sau daca doriti un sos fin folositi un blender vertical.
Serviti rata cu sos de mere si cartofi copti. Pofta buna 🙂