Acum 2 zile ma uitam la paprika tv si Rachel Allen tocmai pregatea acest tort. Parea atat de simplu si gustos…… de am spus ca trebuie sa il pregatesc si eu, mai ales ca aveam zmeura in gradina (inca se coc la noi in gradina). Recunosc ca planuiam sa fac si eu un tort ca al ei, intre 2 blaturi sa intind smantana dulce + zmeura dar nu a fost sa fie. Am folosit o forma prea mica de tort si blaturile au iesit destul de inalte. Blatul de cacao este unul dens, greu si usor umed, asadar daca optam sa intind smantana intre cele doua blaturi, greutatea lor ar fi impins toata smantana afara.
Planuiam sa decorez cele doua blaturi dupa ce ajungeam acasa de la lucru, dar cand ajung acasa…..surpriza…….un blat disparuse deja iar cel ramas s-a transformat in ce se vede in pozele de mai sus. Sa nu va sperie cantitatea mare de zahar, nu e chiar asa de dulce. Deoarece e combinat cu smantana dulce (fara zahar) si fructe acrisoare, fac un cuplu perfect 🙂
Ingrediente 2 blaturi de 19 cm:
100g unt 82% moale
350g zahar
2 oua
225g faina
50g cacao
3/4 lingurita praf de copt
1/4 lingurita bicarbonat
Un praf de sare
225g iaurt (eu am folosit de 10%)
Pentru bezea:
3 albusuri (am folosit din congelator)
150g zahar
Pentru crema:
200ml smantana pentru frisca (aveti nevoie de 400ml pentru ambele blaturi)
1 lingurita extract de vanilie
Fructe acrisoare (am optat pentru zmeura proaspata si seminte de rodie)
Menta (optional)
Preparare blat: Preincalziti cuptorul la 165C, pe ventilatie si pregatiti 2 forme rotunde de 19cm diametru (la nevoie se tapeteaza cu hartie de copt sau se unge interiorul cu unt si se presara faina).
Cerneti impreuna faina, pudra de cacao, praful de copt, bicarbinatul si praful de sare.
Puneti untul moale intr-un bol si amestecati cu o spatula de silicon pana devine cremos (se poate folosi si robotul).
Incorporati zaharul,
pe urma adaugati ouale pe rand pana se incorporeaza complet (va avea un aspect taiat).
Pregatiti iaurtul si puneti deoparte. Nu continuam cu blatul pana nu batem albusurile, deoarece o data adaugat iaurtul peste ingredientele solide, agentii de afanare incep sa isi faca treaba.
Acum ne apucam de bezea: Bateti albusurile spuma cu jumatate din cantitatea de zahar, pe urma adaugati zaharul ramas si incorporati cu o spatula.
Acum revenim iarasi la blat: Adaugati ingredientele uscate+iaurtul peste amestecul de unt si amestecati bine pana se incorporeaza toate ingredientele.
Impartiti aluatul intre cele doua forme avand grija sa nivelati cat mai bine.
La final adaugati bezeaua si nivelati.
Coaceti pentru 1 ora sau pana trece testul scobitorii. Lasati 10 minute in forma pe urma scoateti (asezati o farfurie deasupra si rasturnati, pe urma eliminati forma)
si lasati pe un gratar sa se raceasca complet.
Crema: Bateti spuma smantana (fara sa adaugati zahar) iar la final adaugati lingurita de extract de vanilie. Intindeti smantana peste blatul complet racit si decorati cu fructe la alegere si menta.
Pofta buna 🙂