In ultima perioada m-am tot uitat pe paprika tv in speranta sa gasesc retete potrivite pentru masa de craciun si revelion. Salvarea mea a fost Gordon Ramsay. Va prezint un pui umplut cu naut absolut minunat. E pentru prima data cand folosesc naut, dar cu siguranta nu va fi ultima.
Ingrediente:
1 pui de aprox 2kg.
150g unt 82%, la temperatura camerei
1 capatana de usturoi curatat
Sare de mare, boabe de piper rosu
Salvie, patrunjel verde, tarhon
Ulei de masline extravirgin
1 cana naut
Ardei iute (eu nu am folosit)
1 lamaie
Cimbru
5-6 catei de usturoi necuratate, taiate in 2
Preparare: In primul rand pregatim nautul care se pune la fiert pe foc mediu in apa cu sare. Dupa ce da in clocot mai lasam la fiert pentru 10 minute, stingem focul si punem capacul. Nautul se lasa la hidratat pentru 1 ora.
Intre timp pregatim untul aromat. Usturoiul curatat, sarea, piperul, salvia, patrunjelul si tarhonul se transforma in pasta cu ajutorul unui mojar sau blender.
Se adauga peste untul moale si se amesteca.
Ridicati cu grija pielea de pe piept si intindeti untul aromat pe toata suprafata pieptului dar si pe pulpe. Asezati pielea inapoi si apasati usor, sa se distribuie untul pe sub piele.
Condimentati interiorul puiului cu sare, piper si puneti deoparte pana pregatiti umplutura.
Clatiti nautul (care ar trebui sa fie moale deja) cu apa rece si asezati in strecuratoare sa se scurga bine de apa. Transferati intr-un bol impreuna cu sare, piper, ardei iute tocat , coaja la lamaie si ulei de masline extravirgin. Amestecati bine.
Adaugati tot nautul in cavitatea puiului iar la final asezati si lamaia intreaga.
Stropiti o tava cu putin ulei de masline, asezati jumatatile de usturoi necuratat si deasupra lor puneti puiul.
Condimentati cu sare de mare grunjoasa, piper si stropiti cu ulei de masline.
Coaceti la 200C pentru 15 minute, scadeti temperatura la 180C si continuati sa coaceti puiul pentru alte 75-90 de minute. Dupa ce puiul e copt, scoateti nautul impreuna cu toata zeama stransa si lamaia din interior, acoperiti cu o folie de aluminiu (puiul) si lasati la odihnit pentru 10-15 minute.
Scoateti miezul usturoiului copt, cu ajutorul unei linguri scoateti miezul din lamaia coapta si pasati totul cu ajutorul unei strecuratori. Amestecati pasta cu nautul, adaugati cateva linguri din zeama stransa in tava si daca doriti transformati in piure. Noi am optat sa il servim ca atare.
Pofta buna.