Un tort special pregatit pentru o soacra speciala. Reteta este una destul de simpla, dar asamblatul necesita putina rabdare. Sa nu va sperie lungimea retetei, va asigur ca merita. Iar gustul este nemaipomenit.
Ingrediente rulada 38×28:
5 oua
5 linguri zahar
5 linguri ulei
5 linguri faina
Dulceata din fructe de padure (sau orice dulceata preferati)
Eu am pregatit dulceata pe loc. Am pus pe foc mic zmeura, mure, afine, capsuni si visine congelate (in jur de 500g) impreuna cu 3-4 linguri de zahar brut. Am lasat pe foc in jur de 1 ora, amestecand des pana s-a ingrosat. Am lasat sa se raceasca complet pe urma am folosit un blender vertical si am transformat dulceata intr-o pasta fina.
Ingrediente pandispan 24cm Ø
6 oua
180g zahar
150g faina
30g pudra de cacao
Ingrediente crema:
750g mascarpone
200ml smantana pentru frisca
200g ciocolata alba
50ml crema de whiskey (baileys sau carolans)
1 compot de piersici (am folosit 6 jumatati de piersica)
Pentru decor: 150g ciocolata
In primul rand ne apucam de pandispanul de cacao. Mixati ouale intregi cu zaharul pentru 20 de minute pana cand compozitia se deschide la culoare si isi tripleaza volumul. Cu o spatula incorporati faina cernuta cu pudra de cacao. Amestecati incet, sa nu se lase spuma. Turnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coaceti in cuptorul preincalzit( caldura sus-jos) la 175 C pentru 30-35 de minute sau pana trece testul scobitorii. Lasati cateva minute in tava pe urma transferati pe un gratar si lasati sa se raceasca complet.
Pana se coace pandispanul pregatiti crema: Mixati mascarponele pt cateva secunde pe viteza mica, adaugati smantana pentru frisca batuta spuma (nu adaugati zahar) si mixati din nou pentru cateva secunde. Topiti ciocolata alba pe baie de abur(click pe link) pe urma lasati sa ajunga la temperatura camerei amestecand des sa se raceasca mai repede. Turnati ciocolata peste crema de mascarpone si mixati tot la viteza mica. La final incorporati si crema de whiskey. Puneti crema in frigider pana ii vine randul.
Pregatiti foaia de rulada: Albusurile se bat spuma cu zaharul si un praf de sare. Cu o spatula incorporati galbenusurile, pe urma uleiul si la final faina cernuta. Turnati aluatul in tava tapetata cu hartie de copt, nivelati si coaceti in cuptorul preincalzit la 175C (caldura sus-jos) pentru 15 minute. Lasati sa se raceasca in tava (NU se ruleaza in prosop), pe urma eliminati hartia de copt.
Intindeti un strat subtire de dulceata peste foaia de rulada si rulati cat mai strans. Taiati felii de 1cm grosime si puneti deoparte.
Atentie cu degustatorii. Riscati sa ramaneti fara material 😛
Taiati pandispanul in 2. Un blat il lasati asa, iar din cealalt blat decupati un cerc de 17cm Ø , si din acesta decupati un alt cerc de 7cm Ø.
Si acum asamblarea tortului. Tapetati un bol semisferic de 24cm Ø cu folie alimentara, aranjati feliile de rulada si turnati 1/3 din crema pe urma nivelati.
Adaugati blatul de 17 cm pe care il insiropati cu zeama din compot. Adaugati din nou 1/3 din crema si nivelati.
Asezati cercul de 7cm (pe care il insiropati) in mijlocul cremei si in jurul lui aranjati jumatatile de piersica. Adaugati crema ramasa si nivelati, avand grija sa nu ajunga crema pe cercul din mijloc. La final asezati blatul intreg de 24 cm si puneti tortul in frigider pentru 30 de minute.
Pentru decor topiti 150g ciocolata. Taiati o fasie de hartie de copt cat circumferinta tortului si fixati hartia pe blat cu ciocolata topita. Turnati ciocolata si intindeti-o uniform cu o spatula. Lasati asa pentru 4-5 minute.
Scoateti tortul din frigider si rasturnati-l pe un platou. Ridicati cu grija hartia de copt si asezati-o in jurul tortului. Puneti in frigider pentru 10-15 minute sa se intareasca ciocolata, pe urma eliminati cu grija hartia de copt.
Pofta buna 🙂