Ingrediente:
1kg raci romanesti vii (neaparat vii. Racii fara urma de viata se arunca)
9-10 catei mari de usturoi
4 foi de dafin
1/2 lingura cu varf sare de mare
Preparare raci: Racii vii se spala in mai multe ape reci. Insistati pe partea dorsala printre picioruse (folositi o perie), unde pot avea urme de noroi.Intr-o oala incapatoare puneti la fiert in jur de 3L de apa impreuna cu sare, usturoi si foi de dafin. Cand apa a inceput sa fiarba scufundati racii, puneti capacul si lasati la fiert pentru 5-10 minute pana se inrosesc. Pe urma stingeti focul, ridicati capacul si lasati racii in apa minim 30 de minute.
La final tot ce va ramane este sa scoateti racii din apa, sa ii asezati pe un platou si sa ii serviti. Se consuma doar carnea din clesti si din coada. Dupa ce ati scos carnea din coada, sa nu uitati sa eliminati intestinul.
Iar asta e ce ramane dupa….
Noi am servit racii cu garnitura de orez si legume + un sos de usturoi pregatit astfel:
Garnitura:
1 cana orez
Unt
Ulei de masline
Piper rosu
Sare de mare
Ierburi de provence
1/2 praz
Rosii cherry
Varza de bruxelles
Broccoli
Sos de usturoi:
200ml maioneza
200ml smantana/iaurt gras
4-5 catei de usturoi transformati in pasta
1 lingura ketchup
Sare de mare
Piper alb
Patrunjel verde tocat
Pentru garnitura stropiti cu ulei de masline si condimentati cu sare varza de bruxelles, rosiile, buchetelele de broccoli si coaceti in cuptorul preincalzit la 200C pentru 20 de minute. Intre timp topiti un cub de unt cu o lingura ulei de masline si sotati prazul taiat felii pana se inmoaie. Adaugati orezul fiert, sare de mare, piper rosu, ierburi de provence si amestecati.
Pentru sosul de usturoi amestecati toate ingredientele.
Pofta buna 🙂