De ce se numeste prajitura desteapta?
1. Pentru ca se prepara foarte usor.
2. Deoarece in tava se toarna o singura compozitie lichida care in timpul coacerii se separa in 3 straturi. La gust se aseamana cu o budinca de vanilie cremoasa si fina.
Ingrediente pt 20 de portii:
9 oua
250g unt topit si racorit
1L lapte caldut
250g faina cernuta
250g zahar tos
1 lingura extract de vanilie (natural)
Preparare: In primul rand avem nevoie de un vas mare de aprox. 6-7L (pt galbenusuri), de inca un vas de minim 4L in care se bat albusurile si o tava incapatoare si inalta. Tava mea are 27x37x5cm.
In primul rand se preincalzeste cuptorul la 160C, cu ventilatia pornita. Ouale se separa si galbenusurile se bat pt 4-5 minute impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si extractul de vanilie pana avem o crema deschisa la culoare. Cu robotul inca pornit turnati untul topit in fir subtire, pe urma adaugati faina si mai mixati pentru 1 minut. Mutati robotul pe viteza mica si adaugati laptele caldut. Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare si se incorporeaza (cu miscari lente) cu o spatula in amestecul de lapte.
Rezulta o compozitie lichida care se toarna in tava sau intr-un vas yena tapetat cu unt si foarte putina faina. Se coace pentru 1 ora sau pana se rumeneste putin deasupra si trece testul scobitorii. Se lasa sa se raceasca complet pe blat, pe urma se muta in frigider pentru 2-3 ore pana se raceste complet. Eu mereu il tin peste noapte in frigider. Este mult mai gustoasa daca se serveste rece 🙂
Pofta buna 🙂