Ingrediente:
500g mix de faina integrala si de secara (am folosit marca rivercote, care contine si drojdie)
320ml apa calduta
30ml ulei de masline
1/2 lingurita sare
50g mix de seminte (floarea soarelui, dovleac, susan, in, susan negru)
*25g drojdie proaspata sau 7g drojdie uscata (aveti nevoie de drojdie doar in cazul in care folositi faina simpla care nu contine si drojdie)
Preparare: In primul rand trebuie sa pregatiti cuptorul pentru coacerea painii. Asezati o tava umpluta cu apa pe fundul cuptorului si preincalziti la 240C. Astfel se formaza aburi si se formeaza o crusta crocanta. Tava cu apa va ramane in cuptor si in timp ce se coace painea.
Adaugati faina in bolul robotului si faceti o adancitura, dupa care turnati apa calduta cu uleiul de masline, sarea si porniti robotul pe viteza medie si framantati timp de 3 minute. Pe urma adaugati semintele si continuati sa framantati pentru 2-3 minute pana aveti un aluat compact si nelipicios. Eu a trebuit sa mai adaug 2 linguri rase de faina pe langa cele 500g. Daca nu aveti robot cu carlig puteti framanta de mana. La fel adaugati faina intr-un bol incapator, faceti o adancitura si adaugati ingredientele lichide. Framantati manual timp de minim 10 minute si aproape de final adaugati semintele.
*daca folositi drojdia proaspata, inainte sa va apucati de paine, sfaramati drojdia proaspata, adaugati 2 linguri din apa calduta, putin zahar si lasati intr-un loc caldut pana face spuma. Drojdia uscata se adauga in faina direct.
Acoperiti bolul cu o carpa urcata si lasati la dospit pt 1,5 ore intr-un loc caldut. Dupa ce si-a dublat marimea rasturnati aluatul pe blat si modelati intr-o forma rotunda sau ovala (nu mai trebuie sa framantati). Transferati in tava pudrata cu putina faina si crestati partea de sus a painii cu un cutit foarte ascutit. Optional presarati cu fulgi de ovaz sau seminte. Lasati din nou la dospit pentru 30 de minute dupa care se introduce in cuptor si se coace pentru 20 de minute la 240C.
Dupa ce expira cele 20 de minute se scade temperatura la 200C si se continua coacerea pentru alte 20-25 de minute. Ca sa verificati daca painea s-a copt, ridicati-o cu ajutorul unui prosop sau manusa de bucatarie (ca sa nu va ardeti) si ciocaniti cu degetele fundul painii. Daca suna a gol, inseamna ca e coapta. Lasati sa se raceasca complet pe un gratar pe urma taiati.
Pofta buna 🙂