Inca o reteta minunata marca Lorraine Pascale, de data asta a unui blat de vanilie usor umed si dens. Reteta e simpla si usor de adaptat pentru orice tava. Pentru 1 ou mare folosim 60g unt moale, 60g zahar si 60g faina + extract de vanilie, praf de copt si un praf de sare. Lorraine a adaugat toate ingredientele de la inceput in bol si le-a mixat asa, eu am ales sa pregatesc blatul difert. Ne mai atentioneaza ca putem folosi si margarina in caz ca nu avem unt in casa, astfel ne putem apuca imediat de blat si nu mai trebuie sa asteptam sa ne inmoaie untul. Inca un sfat care vine din partea mea, ouale trebuie sa fie la temperatura camerei. Recunosc, eu niciodata nu scot ouale in avans din frigider si nu am facut-o nici acum dar…..i-am scufundat in apa calda pentru 15 minute. Daca adaugam oua reci peste untul moale sunt sanse sa se taie, asadar ca sa evitam asta adaugam oua la temperatura camerei. La final rezulta o compozitie fina si pufoasa care se transforma intr-un blat delicios. Nu e la fel de umed ca si blatul umed de cacao dar se apropie. In poza de sus este un blat din 3 oua de aprox. 3 cm inaltime, copt in tava patrata de 24×24. Am folosit blatul sa pregatesc Tortul exotic (click pt reteta). In tava de 19-20 cm diametru se folosesc tot 3 oua si rezulta 2 blaturi generoase.
Si un ultim sfat: Nu deschideti usa cuptorului in primele 35 de minute. Blatul se verifica la final cu o scobitoare.
Ingrediente:
180g unt moale, la temperatura camerei
180g zahar
3 oua
180g faina
1,5 lgt praf de copt
1 praf de sare
Extract de vanilie
Preparare: Preincalziti cuptorul la 180C si tapetati fundul unei tavi cu hartie de copt. Pentru a pregati blatul puteti folosi robotul cu paleta atasata, un mixer de mana sau o lingura de lemn. Untul moale se mixeaza cu zaharul pentru 3-4 minute dupa care se adauga ouale pe rand si se incorporeaza cu robotul setat pe viteza mica. Nu adaugati urmatorul ou pana nu se incorporeaza complet cel de dinainte.
Faina cernuta impreuna cu praful de copt si sarea se adauga in ploaie si se continua mixarea pe viteza mica pentru 2-3 minute pana rezulta o compozitie fina si pufoasa. La final se incorporeaza si extractul de vanilie.
Se toarna totul in tava si se niveleaza cu o spatula.
Se coace pentru 40-50 minute forma de 19-20 cm si 20-22 minute in forma patrata de 24×24. Blatul este gata dupa ce capata o culoare aurie si trece testul scobitorii. Este un blat usor umed asadar este in regula daca scobitoare va iesi umeda sau cu 2-3 graunte de compozitie. Daca vedeti urme de coca pe scobitoare mai coaceti pentru 2-3 minute si verificati din nou. Se lasa 5 minute sa se racoreasca in tava pe urma se rastoarna pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet. Blatul astfel se poate folosi imediat sau tinut intr-o cutie inchisa ermetic in jur de 2 zile.