Tarta cu mousse de ciocolata, mascarpone si piersici.


Print Friendly, PDF & Email

 

DSC_4220

DSC_4221

DSC_4204

 

Astazi am experimentat cu melasa nerafinata din trestie de zahar. Tocmai ma pregateam sa ma apuc de un pandispan cu mac, cand mi-am amintit ca am o cutie de melasa din care abia daca am folosit o lingurita. Aveam totusi o retinere sa nu cumva sa stric pandispanul sau sa ii modific consistenta si mai ales gustul. Consistenta nu a avut de suferit in schimb gustul da. Melasa i-a dat blatului o culoare si un gust minunat de caramel. Merita sa il incercati. Zilele trecute am cumparat si o cutie de zahar din nuca de cocos la care abia astept sa ii descopar gustul. Crema de mascarpone este una foarte simpla si foarte aromata datorita cremei de whiskey. Binenteles va trebui sa renuntati la alcool daca urmeaza sa serveasca si minori din tarta. Inlocuiti doar cu 1/2 pastaie de vanilie sau 1 lingura extract de vanilie.

Ingrediente blat 23cm:

6 oua mari

180g zahar tos (eu am folosit 50/50 zahar tos si melasa)

180g faina

4-5 linguri mac

Ingrediente mousse de ciocolata:

230g ciocolata neagra

80ml lapte fierbinte

50g zahar tos

2 galbenusuri

4 albusuri

250ml smantana pentru frisca

Un praf de sare

Ingrediente crema cu mascarpone:

250g mascarpone

1 lingura zahar pudra

50 ml crema de whiskey (se poate inlocui cu cafea sau 1 lingura extract de vanilie)

Extra: 3-4 piersici feliate

 

Preparare mousse: Topiti ciocolata pe baie de aburi si lasati sa se racoreasca. Amestecati galbenusurile cu un tel pe urma turnati laptele fierbinte foarte foarte incet si amestecati constant. Este foarte important sa adaugati laptele putin cate putin sa nu riscati sa le gatiti. Dupa ce ati incorporat tot laptele continuati sa amestecati cu telul timp de 4-5 minute pana se spumeaza usor.

DSC_4165  DSC_4168

Adaugati ciocolata topita si racorita si amestecati bine. Puneti deoparte.

DSC_4167  DSC_4169  DSC_4170

Zaharul, praful de sare si albusurile (eu am folosit 2 albusuri proaspete si 2 congelate) se pun intr-un bol de inox pe care il asezati pe baie de abur la foc mic(bolul se aseaza peste o alta oala mai mica in care clocoteste apa/ care nu trebuie sa atinga fundul bolului). Amestecati constant cu un tel pana se infierbanta albusurile si devin spumoase (3-4 minute). Cu ajutorul unui mixer tranformati albusurile intr-o spuma tare, fara sa luati vasul de pe foc. Dupa ce aveti o bezea tare se poate lua de pe foc.

  DSC_7298   

Cu un tel incorporati albusurile in 3 transe in crema de ciocolata. Smantana se bate spuma si se incorporeaza si ea in 3 transe in crema de ciocolata, dar de data asta folositi o spatula. Mutati crema in frigider pana ii vine randul.

DSC_4173 DSC_4182 DSC_4191

Preparare pandispan:  Ouale intregi se mixeaza impreuna cu zaharul timp de 20 de minute pana cand compozitia isi tripleaza volumul. Faina cernuta se incorporeaza in spuma de oua in 4 transe, iar la ultima transa adaugati si macul. Trebuie sa incorporati faina cu miscari lente, altfel riscati sa se lase spuma si sa aveti un pandispan necrescut si dens. Distribuiti compozitia(nu turnati doar in mijloc) in tava tapetata cu hartie de copt si coaceti in cuptorul preincalzit la 175C pentru 30 minute. Daca verificati cu scobitoarea aceasta trebuie sa iasa curata. Lasati 5 minute in forma pe urma scoateti pandispanul si lasati sa se raceasca complet pe un gratar.

DSC_4160 DSC_4161 DSC_4163 DSC_4171

Dupa ce s-a racit blatul scobiti miezul lasand 1- 1,5 cm liber pe margini si pe fund. Adaugati mousse-ul de ciocolata care pana acum trebuia sa se intareasa putin si nivelati. Branza mascarpone se mixeaza cu zaharul pudra si crema de whiskey pe urma se adauga peste crema de ciocolata si se niveleaza.  Daca crema de ciocolata vi se pare prea moale mutati in frigider pana se intareste si abia dupa adaugati si crema de mascarpone. Decorati cu feliile de piersici si serviti.

DSC_4178 DSC_4193 DSC_4197

Pofta buna 🙂

DSC_4210

 

Sursa mousse.

 

 

 

 

Comments

comments