Nu as fi crezut ca un pate se pregateste asa de usor si repede. Ca e si foarte gustos nu are rost sa va povestesc. Pate-ul este deja faimos pe un grup culinar, asadar Edith, sarumana’ pentru reteta, este intradevar de milioane.
Ingrediente pt 3 borcane de 250ml:
500g ficat de pui
200-250g unt
2 cepe rosii
4-5 catei de usturoi
150ml stoc/fond de pui (se poate folosi si apa)
Salvie
2 foi de dafin
Boabe de piper rosu
Sare cu boia afumata (sau sare+boia)
Nucsoara
Optional: masline verzi tocate marunt
Preparare: Se topesc 50g unt cu putin ulei de masline si se soteaza ceapa tocata marunt impreuna cu usturoiul pentru 2-3 minute cat sa devina sticloase. Nu trebuie sa prezinte urme maronii deloc, asadar amestecati constant si focul sa fie dat pe minim.
Peste ceapa se adauga ficateii de pui si se prajesc pe toate partile timp de 3-4 minute. Turnati in tigaie stocul de pui fierbinte (sau apa), salvia, foile de dafin si lasati la fiert sub capac pentru cel mult 10 minute.
Intreaga compozitie se toarna in blender impreuna 100g unt, boabele de piper, sare, boia, putina nucsoara si se transforma intr-o pasta foarte fina.
Se gusta si la nevoie se mai adauga sare sau alte condimente. Compozitia astfel obtinuta se toarna in borcane si se sigileaza cu restul de unt topit.
Se tine in frigider peste noapte. Am servit pate-ul delicios cu o paine la fel de delicioasa, fougasse cu chorizo (click pe link pentru reteta).
Pofta buna 🙂
Eu am amestecat 1/3 din pate cu masline verzi tocate marunt.