Budinca de plantain.


Print Friendly, PDF & Email

 

DSC_7446

DSC_7455

Inca o reteta cu iz exotic. Prima oara am auzit de plantain intr-un film, mai exact Chef (bucatarul) cu Jon Favreau in rolul principal. Este vorba despre un bucatar care renunta la postul lui de bucatar sef intr-un restaurant si isi cumpara o rulota pe care o transforma intr-un „restaurant mobil” impreuna cu un bun prieten si fiul sau. Plantanele apar in peisaj cand bucatarul si fiul sau merg la cumparaturi intr-o piata sa se aprovizioneze. Acum 1 luna cand eram la cumparaturi in kaufland observ la raft niste „banane” verzi, cand ma uit la denumire erau plantain. Am cumparat 2 bucati si m-am grabit acasa sa caut retete. Atunci am aflat ca acest fruct se poate consuma in stare cruda cand e verde (in multe tari se foloseste in locul cartofului deoarece e bogat in amidon), coapta si foarte coapta (sau neagra cum sunt ale mele).In majoritatea retetelor in care se foloseau plantane verzi implicau prajirea lor in baie de ulei precum chipsurile. Eram hotarata sa pregatesc un desert asadar am uitat de ele in dulap timp de 4 saptamani pana s-au innegrit de tot. Si in sfarsit a venit momentul sa le pregatesc. Gustul lor…..o combinatie intre portocale si banane.

Reteta cerea 3 plantane asadar am fost nevoita sa folosesc si o banana. Puteti folosi cu incredere 3 banane mari dar sa fie bine coapte si dulci.

 

Ingrediente:

3 plantane innegrite (am folosit 2 plantane si 1 banana)

2 oua batute cu furculita

1/2 lgt scortisoara

180ml lapte de cocos

125g unt topit

100g zahar tos

Pt topping:

1/2 cana faina (65g)

1/2 cana unt topit (125g)

1/2 cana zahar brut (100g)

1/2 cana fulgi de nuca de cocos (40g)

DSC_7436

Preparare: Preincalziti cuptorul la 180C. Intr-un bol pisați plantanele si banana, adaugati ouale, scortisoara, laptele de cocos, untul topit, zaharul si amestecati pana se incorporeaza toate ingredientele. Turnati compozitia intr-un vas ceramic sau tava.

DSC_7439  DSC_7440

Pt topping adaugati toate ingredientele intr-un bol si amestecati bine cu furculita dupa care se presara deasupra compozitiei din vas/tava.

DSC_7441

Budinca se coace timp de 35-40 de minute pana se rumeneste deasupra. Toppingul devine crocant iar miezul umed si aromat. Este o budinca asadar este normal sa ramana umeda (nu, nu este cruda).

DSC_7442  DSC_7443

Asa arata plantana verde si dupa 1 luna de stat in dulap:

IMAG5627  DSC_7437

Pofta buna 🙂

 

 

 

 

 

sursa.

 

 

 

 

 

Comments

comments