Verdens Beste cunoscuta si sub denumirea de Kvæfjordkake a fost votata ca fiind prajitura nationala a Norvegiei. Prajitura tradusa „cea mai buna din lume” contine 2 blatul subtiri pe baza de unt si o bezea crocanta presarata cu fulgi de migdale prajite, iar crema este una pufoasa de vanilie si frisca.
Ingrediente 12 portii:
Crema de vanilie:
600ml lapte
1 pastaie de vanilie
6 galbenusuri
100g zahar
40g faina
40g amidon
300ml smantana pt frisca 35% + 3 lgt zahar pudra + 1 lgt zeama de lamaie
Blat 27×37:
100g unt moale (82%)
70g zahar
4 galbenusuri (la temperatura camerei)
100g faina cernuta
1 lgt praf de copt
1 lgt extract de vanilie
3 linguri lapte (la temperatura camerei)
Bezea:
4 albusuri
200g zahar
Un praf de sare
1 lgt zeama de lamaie
70g fulgi de migdale
Preparare: Prima data se pregateste crema de vanilie deoarece are nevoie de timp sa se raceasca. Aici gasiti modalitatea de a pregati crema de vanilie, accesati linkul.
Lasati sa se raceasca complet, de preferat sa fie tinuta in frigider cateva ore sau peste noapte. Dupa racirea completa a cremei incorporati 300ml smantana pentru frisca batuta spuma cu zaharul pudra si zeama de lamaie. Folositi spatula, nu robotul. Mutati in frigider pana ii vine randul.
Fulgii de migdale se prajesc timp de cateva minute in tigaie la foc foarte mic. Atentie sa nu se arda.
Blatul: Untul se mixeaza cu zaharul timp de 5 minute pana devine o crema moale si se topeste tot zaharul. Se adauga galbenusurile pe rand si se mixeaza in continuare. Faina cernuta se amesteca cu praful de copt si se adauga toata deodata in bol. In timp ce se incorporeaza faina se adauga extractul de vanilie si laptele. Continuati sa mixati in jur de 3-4 minute pana toate ingredientele se incorporeaza complet si rezulta un aluat fin si pufos.
Aluatul se intinde in tava tapetata cu hartie de copt si se niveleaza. Stratul de aluat va fi unul destul de subtire.
Bezeaua: Albusurile se bat spuma impreuna cu zaharul, praful de sare si zeama de lamaie dupa care se intinde in tava peste aluat. Fulgii de migdale se presara peste bezea.
Blatul se coace in cuptorul preincalzit la 175C pe ventilatie timp de 30-40 de minute sau pana se rumeneste putin bezeaua. Bezeaua s-a umflat in mai multe locuri dar am apasat usor cu o lingura de lemn si am nivelat. Scoateti imediat blatul din tava si lasati sa se raceasca complet pe un gratar. Hartia de copt se elimina abia dupa racirea completa a blatului.
Blatul se taie in 2 parti egale, se intinde crema de vanilie (pe partea cu migdalele ) si se aseaza cealalta jumatate de blat. Se pudreaza cu zahar pudra si se portioneaza cu un cutit foarte ascutit. Eu prima data am taiat blatul de sus in 12 bucati si abia pe urma am trecut cu cutitul pana jos.
Serviti cu mare pofta 🙂