In sfarsit a venit momentul sa incerc noua mea tigaie de fonta. E nemaipomenita si va recomand cu incredere sa va achizitionati o astfel de tigaie. Mancarea gatita in fonta este mai gustoasa, folositi o cantitate mica de ulei, nu exista chimicale in produsul finit (ceea ce se poate intampla de ex daca folositi o tigaie teflonata zgariata) si nu trebuie sa va temeti ca zgariati tigaia daca folositi ustensile din metal. Pe langa asta se poate utiliza si in cuptor . Fonta este antiaderenta natural dar numai dupa 2-3 tratamente de asezonare. Aici gasiti mai multe informatii despre asezonare si ingrijirea produselor din fonta.
Pe langa tigaie mi-am mai achizitionat o oala si o placa grill cu 2 fete, tot din fonta.
Si acum reteta.
Ingrediente 2 portii generoase:
1 cana cus cus (paste fainoase cu ou)
Ceafa de porc taiata cubulete (puteti folosi carnati, carne de pui)
1 morcov mare tocat cubulete
1 capatana de usturoi feliat
2 cepe rosii
1 ardei rosu
Unt
3-4 linguri generoase de smantana grasa (35%)
Sare, piper, boia
Patrunjel verde
Preparare: Se incinge o tigaie unsa cu ulei si se prajeste carnea la foc iute pana se rumeneste (3-4 minute) dupa care se adauga cubuletele de morcovi si se mai lasa la rumenit inca 3-4 minute amestecand des sa nu se arda compozitia.
Se scade intensitatea focului si se adauga in tigaie cus cus-ul, usturoiul si ceapa. Se soteaza in jur de 5 minute pana ceapa se inmoaie si devine sticloasa amestecand des.
Se adauga 4 cani de apa, sare, piper, boia (am folosit 1 lingura boia afumata) si se lasa pe foc mic sa fiarba. Cand pastele aproape au absorbit toata apa se adauga ardeiul si se mai lasa la fiert inca 5 minute amestecand mereu in tigaie. Pastele ar trebui sa fie fierte, daca nu mai adaugati putina apa.
La final se adauga untul, patrunjelul verde, smantana si se amesteca. Inca 2-3 minute se lasa pe foc dupa care se poate servi. Dupa ce se raceste se intareste compozitia. Trebuie doar sa adaugati putin lapte sau smantana si sa puneti din nou tigaia pe foc mic.
Pofta buna 🙂
Asa arata varianta fara smantana.