Ingrediente ravioli:
3 oua L
300g faina (tip 650 sau 000)
Patrunjel verde
Extra – 1 ou batut pt uns
Ingrediente umplutura:
700g spanac congelat (cantarit dupa dezghetare)
200ml lapte
1 capatana de usturoi, pisat
2-3 lg cu varf mascarpone
Optional parmezan
Preparare umplutura: Spanacul dezghetat impreuna cu usturoiul si laptele se adauga in tigaie si se soteaza pe foc mediu in jur de 10 minute amestecand uneori. Se adauga branza mascarpone si se omogenizeaza. La final se adauga sare si parmezan ras dupa gust. Se lasa sa se raceasca.
*Deoarece si cea mica de 9 luni a servit din ravioli am pus deoparte 2 linguri din umplutura de spanac inainte sa adaug sarea si parmezanul.
Preparare ravioli: Se framanta un aluat elastic, nelipicios dar ferm din toate ingredientele. Eu am apelat la robot cu carligul atasat dar se poate framanta si manual. Puneti faina pe blat si faceti o adancitura in mijloc. Adaugati ouale batute, patrunjelul verde si cu o furculita incepeti sa amestecati in oua astfel incat sa incorporati incet incet faina. Cand nu se mai poate amesteca cu furculita incepeti sa framantati cu mana aluatul timp de 10 minute. Daca la final aluatul este prea uscat si sfaramicios adaugati ft putin din oul batut pe care il veti folosi la uns si framantati in continuare. Daca aluatul este prea umed mai adaugati putina faina. Inveliti in folie si lasati la odihnit pe blat in jur de 20 de minute.
Impartiti in 4 aluatul, aplatizati putin cu palma si treceti de mai multe ori prin fiecare treapta a masinii (a mea are 7 trepte). Asta va ajuta sa aveti un aluat foarte fin si neted la final. Daca la inceput foaia se va rupe nu va panicati, continuati sa treceti aluatul prin aparat si incet va capata consistenta necesara.
Dupa ce ati trecut o data aluatul prin treapta 7, impaturiti foaia in 2 si treceti din nou prin masina.
Mutati pe treapta 6 si repetati pasii pana ajungeti la treapta 1. Presarati constant faina peste foi sa nu se lipeasca de masina. In functie de cat de lunga este forma pt ravioli portionati foile. Cand suprapuneti foile presarati faina din belsug sa nu se lipeasca intre ele.
Luati o foaie si asezati-o peste forma de ravioli. Cu degetele apasati usor in adancituri si puneti cate o lingurita din umplutura de sapanac. Ungeti cu oul batut de jur imprejur si asezati inca o foaie peste. Apasati usor deasupra umpluturii ca sa iasa aerul prins intre foi si treceti cu sucitorul peste forma, apasand ferm. Rasturnati forma, pudrati cu faina ravioli si puneti deoparte. Repetati pana ramaneti fara foi si fara umplutura.
Excesul de aluat se pudreaza cu faina, se aranjeaza pe o tava si se lasa peste noapte sa se usuce dupa care se poate depozita intr-o punga de hartie, in camara pentru cateva zile.
Rezulta o tava plina pe 2 nivele de ravioli + excesul decupat.
*Daca nu aveti forma pt ravioli impartiti aluatul in 2, intindeti doua foi subtiri cu un sucitor si asezati din loc in loc pe o foaie cate 1 lingurita de umplutura. Treceti cu pensula unsa cu ou batut de jur imprejurul umpluturii si asezati a doua foaie deasupra. Apasati usor cu degetele in toate zonele unde ati uns cu ou si taiati cu un cutit sau taietor de pizza/saratele tot in zona unde ati uns cu ou, cu grija mare sa nu taiati prea aproape de umplutura.
Ravioli se adauga in apa care clocoteste si se fierb in jur de 5-6 minute sau pana sunt al dente.
** Ravioli se pot congela!
Eu am congelat jumatate pt ca au iesit mult prea multi sa ii putem consuma la o masa. Asezati in tava pe hartie de copt ca soldateii sa nu se lipeasca intre ei si mutati peste noapte in congelator. Pe urma ii strangeti si puneti in pungi.
Se pun la fiert asa congelati, gustul e neschimbat
Serviti cu un sos la alegere.
Pofta buna 🙂