Prajitura cu mere bebeluseasca.


Print Friendly, PDF & Email

 

Ingrediente blat:
300g faina (tip 650 am folosit)
100g faina integrala
150g cas proaspat zdrobit cu furculita (se poate folosi branza de vaci, ricotta)
1 ou marime L
100g iaurt 10% sau smantana grasa fermentata
50g unt 80%, la temperatura camerei
100g untura de porc rece
1 plic de 7 g drojdie uscata
Pt umplutura:
Aprox 2 kg de mere
1 lgt condimente pt vin fiert rasnite (sau scortisoara)
50g unt
Preparare blat: Toate ingredientele se adauga in bolul robotului cu carligul atasat si se framanta timp de 5 minute. Se poate framanta si manual dar atunci este nevoie sa framantati in jur de 10 minute. La final trebuie sa aveti un aluat nelipicios si compact, deloc tare. In functie de ce faina folositi este posibil sa aveti nevoie de putin mai multa faina daca aluatul este umed si lipicios, sau de putin iaurt in plus daca aluatul este prea uscat si sfaramicios. Eu am folosit exact cantitatile prezentate in reteta.


Impartiti aluatul in 2. Se intinde o foaie subtire pe hartie de copt dupa care se transfera cu grija in tava unsa cu ft putin ulei. Se ridica hartia de copt cu totul si se rastoarna foaia cu grija  in tava dupa care se elimina hartia. A doua foaie se intinde tot pe hartie de copt. Atat tava cat si a 2-a foaie se acopera cu folie si se lasa la dospit timp de 1 ora intr-un loc calduros si ferit de curenti de aer rece. Tava folosita de mine are un jur de 25×30.

Pana dospesc foile pregatiti umplutura. Merele rase pe razatoarea mare se adauga intr-o tigaie incapatoare impreuna cu untul, condimentele + foarte putina apa si se gateste totul pe foc mic pentru 5 minute dupa care se muta intr-o strecuratoare sa se scurga lichidul strans. Lasati sa se raceasca complet.

 
Foaia din tava se inteapa cu furculita si se presara putin gris deasupra. Merele se strang in pumn si se aseaza peste blat dupa care se niveleaza. Cea de-a 2-a foaie se ridica cu tot cu hartie si se rastoarna cu grija peste mere dupa care eliminati hartia de copt si intepati din nou cu furculita.
Tava se muta in cuptorul preincalzit la 200C si se coace timp de 20 de minute sau pana cand se rumeneste usor blatul de deasupra. Lasati sa se raceasca dupa care portionati si serviti.

Comments

comments