Singurul pizza pe care il pregatesc e cel cu blat crocant. Recunosc ca nu imi place cu blat pufos. Parca as manca o felie de paine :))
Reteta la blat ii apartine lui Jamie Oliver, care a adaugat gris in compozitie pentru a face blatul mai crocant. Din reteta rezulta 2 pizza cu 30cm diametru. Daca doriti un pizza cu sos alb, folositi smantana grasa (20-30%) in locul sosului de rosii.
Pentru blat avem nevoie de:
400g faina
100g gris
25 drojdie proaspata
1 lingurita zahar
1 lingurita sare de mare
1 lingurita usturoi granule
1 lingurita oregano (optional)
1 lingurita busuioc (optional)
325ml apa calduta
Sos de rosii:
5-6 rosii bine coapte date prin blender (1L), sau bulion/ rosii conservate
2-3 capatani de usturoi, feliate
1 lingura oregano
1 lingura zahar
ulei de masline extravirgin
Topping la alegere: bacon, carnati, salam, sunca, kaizer, rosii cherry, porumb, ardei rosu, masline, felii de praz, ceapa rosie, mozzarella.
Pentru sosul alb: smantana fermentata de 20-30% grasime.
Preparare blat: Am amestecat drojdia, zaharul, putin din apa si am lasat bolul intr-un loc caldut pt 10 minute.
In bolul mixerului cu carligul atasat am adaugat faina, grisul, amestecul de drojdie, restul de apa calduta si am framantat pt 2 minute. Am adaugat sarea, usturoiul si am mai framantat pt 5 minute, pe viteza mica. Se poate framanta si manual.
Am acoperit bolul cu un prosop curat si l-am lasat la dospit intr-un loc caldut pentru 30 minute. Intre timp am pregatit sosul de rosii.
Preparare sos: Am sotat in 1 lingura ulei de masline usturoiul pt 1 minut la foc mic. Am adaugat piure-ul de rosii, oregano si am fiert pe foc mediu pt aprox. 10 minute amestecand din cand in cand sa nu se arda. Dupa ce s-a ingrosat sosul am adaugat zaharul si am mai lasat pe foc pentru 2-3 minute.
Am intins cu mana 2 blaturi subtiri de max. 0,5 cm. Am adaugat sos de rosii, chorizo, kaizer, porumb, kapia, ceapa.
Am copt in cuptorul preincalzit la 240-250C pentru 10-15 minute pana s-a rumenit exteriorul blatului (caldura sus-jos, primul raft de jos). Mozzarella l-am adaugat in ultimele 2 minute de copt.
Si varianta cu sos alb. Se unge blatul cu smantana, se condimenteaza, se adauga feliile de mozzarella pe urma restul ingredientelor si se coace.
Pentru pitic deobicei ii pregatesc cu carne de pui sau numai cu legume.
Aici la 16 luni.