Acest minunat tort l-am pregatit pt petrecerea de 1 an al baietelului meu. Cremele sunt foarte pufoase, usoare, cu un gust delicat de ciocolata. Se numara printre torturile mele preferate.
V-am spus ca se pregateste foarte usor?
Ingrediente blat,28-30 cm diametru.
6 oua, 180g zahar, 150g faina, 30g pudra de cacao, un praf de sare.
Ouale intregi impreuna cu zaharul si praful de sare se mixeaza pentru 20 de minute pe viteza mare pana cand compozitia se deschide la culoare si isi tripleaza volumul.
Faina cernuta impreuna cu pudra de cacao se adauga in 3 transe si se incorporeaza cu o spatula, cu miscari lente.
Aluatul se toarna in tava tapetata cu unt si faina sau hartie de copt ,se niveleaza apoi se loveste de cateva ori de masa sa eliminam excesul de aer.
Se coace in cuptorul preincalzit la 175 grade pt 20-25 minute.(se verifica cu o scobitoare)Dupa ce se racoreste putin se scoate din forma si se lasa sa se raceasca pe un gratar.
Optional se poate insiropa cu zeama din compot,apa cu zahar.
Ingrediente crema:
1200ml frisca lichida;
750ml lapte caldut;
230g zahar;
200g de ciocolata cu lapte(primola);
200g de ciocolata amara(primola);
3 plicuri(30g) de gelatina granule (pt. 1,5l lichid);
3 lingurite amidon;
9 galbenusuri;
½ lingura extract de vanilie;
1 pastaie de vanilie (sau 200g ciocolata alba primola)
Se pune toata gelatina la inmuiat in 150ml apa rece pt. aprox 10-15 minute.
Cu un tel se omogenizeaza galbenusurile, zaharul, extractul de vanilie si amidonul. Peste amestecul de galbenusuri se toarna in fir subtire laptele cald si se amesteca constant pana se termina tot laptele. Se pune crema obtinuta pe foc mic pana se infierbanta (nu se fierbe). Se lasa cateva minute sa se racoreasca dupa care se adauga gelatina hidratata si topita in prealabil pe baie de abur.
Se imparte crema in 3 parti egale folosind cantarul sau o cana gradata.
Crema nr. 1: se adauga bobitele din pastaia de vanilie.(sau ciocolata alba rasa)
Crema nr. 2: se adauga ciocolata cu lapte rasa si se omogenizeaza.
Crema nr. 3: se adauga ciocolata amara rasa si se omogenizeaza.
Dupa ce se racoreste crema nr. 3 se adauga 400ml frisca batuta spuma si se amesteca bine cu un tel. Se toarna in forma peste blat, se niveleaza si se lasa in congelator pt. 15-20 de minute.
La fel se procedeaza si cu cremele nr. 2 si 1. Ultima crema se va intari putin pana ii vine randul dar isi revine dupa 5 secunde in cuptorul cu microunde.
Tortul de mai jos l-am pregatit pentru ziua unui baietel foarte drag mie.
L-am decorat cu vafa comestibila,ganache de ciocolata alba si fasii de ciocolata.
In cazul in care nu aveti tava cu inel, tortul se poate pregati si in tava patrata (27x37x5): Se tapeteaza tava cu folie alimentara. Intai se toarna cremele pe rand(urmand pasii de mai sus) si apoi se aseaza blatul deasupra. Se lasa peste noapte in frigider iar a doua zi se rastoarna, se elimina folia si se decoreaza.
Pe spatele vafei am intins un strat subtire de gel(vine inclus cu vafa),pe urma cu mare grija am asezat-o pe tort si am nivelat cu degetele pana au disparut toate bulele de aer.Deasupra vafei nu am mai pus gel.
Pt ganache:
100g frisca lichida
100g ciocolata alba,maruntita.
Se incalzeste frisca lichida(nu se fierbe),se ia de pe foc,se adauga bucatile de ciocolata alba,se lasa 2 minute si se omogenizeaza.Se lasa peste noapte in frigider.A doua zi se bate cu mixerul la viteza mare pana se spumeaza.Atentie!Nu se mixeaza prea mult deoarece riscati sa se taie.
Pt fasii:
200g ciocolata la alegere
Se topeste ciocolata pe baie de abur.
Se intinde pe hartie de copt,se ruleaza,si se tine in frigider pt 15 minute sau pana se intareste.
La final se desface hartia de copt si va alegeti cu fasii de ciocolata.
Varianta cu ciocolata alba.
Aici imbracat in frisca si decorat cu ciocolata alba, ciocolata cu lapte, ciocolata neagra cu alune, decorat dupa metoda de mai sus.
Sursa : Sursa.