Ingrediente 1 tarta de 24Ø sau 1 tarta de 14Ø + 1 tarta de 20Ø:
200g faina alba
55g unt 82% rece taiat cubulete
55g untura rece (se poate inlocui cu aceasi cantitate de unt)
3-5 lg apa rece
Preparare: Faina, untul si untura se adauga intr-un bol cu lamele atasate si se mixeaza pentru cateva secunde pana cand compozitia se aseamana cu pesmetul. Se adauga 3 linguri de apa foarte rece si se mai mixeaza doar pentru cateva secunde.
Aluatul trebuie fie legat si daca il strangeti intre degete trebuie sa isi pastreze forma, ca o plastelina moale. Daca aluatul este prea uscat si sfaramicios mai adaugati 1 lg de apa rece si mixati din nou pentru 2-3 secunde. La nevoie adaugati inca o lingura de apa rece.
Daca nu aveti un vas cu cutite folositi o furculita cu care incepeti sa zdrobiti untul si sa il incorporati in faina impreuna cu untura.
Aluatul se intinde de aprox 5 mm grosime intre 2 coli de hartie de copt si este suficient pt o tarta de 24-26Ø. Eu deobicei pregatesc 2 tarte din acest aluat, una de 14Ø pt cea mica si una de 20Ø pt noi.
Cu grija rulati aluatul pe sucitor si mutati in forma de tarta unsa cu un strat foarte subtire de unt sau ulei dupa care presati usor cu degetele pe margini incat sa se muleze de forma si decupati excesul cu un cutit.
Am un set de inele speciale pentru tarte in 3 marimi diferite. De 14cm, 17cm si 20 cm Ø la care apelez des cand pregatesc tarte.
Intepati peste tot aluatul cu o furculita si mutati forma in congelator pt 30 de minute sau pana ingheata complet. Asta ajuta ca aluatul de tarta sa nu se umfle foarte tare la copt.
Aluatul inghetat de tarta se coace in cuptorul preincalzit la 220C, caldura sus-jos pt 10-15 minute sau pana cand se rumeneste si capata o culoare aurie. Se lasa sa se raceasca in forma dupa care se scoate cu grija sa nu se rupa.
*Daca nu doriti sau nu aveti timp sa congelati aluatul asezati o bucata de hartie de copt peste aluat si turnati fasole uscata, orez, boabe uscate de naut sau eu uneori folosesc bile ceramice pt copt tarte. Nu uitati sa intepati aluatul inainte sa asezati greutatile.
Aluatul (impreuna cu greutatile) se coace pentru 10 minute dupa care se elimina hartia de copt impreuna cu greutatile si se continua coacerea pana se rumeneste si capata o culoare aurie. Va recomand sa stati cu ochii pe usa cuptorului.
Dupa racire aluatul se poate umple cu diferite umpluturi dulci sau sarate.
Pofta buna 🙂