Inca un desert servit in seara de craciun.
Ingrediente:
3 banane foarte coapte
1/4 cana iaurt 10%/smantana (60ml)
2 lingurite extract de vanilie (10ml)
2 cani faina (260g)
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita praf de copt
1 lingurita scortisoara
1/4 cana cacao.(25-30g)
3 linguri apa fierbinte
130g unt moale, 82%
1 cana zahar brut (demerara) (200g)
2 oua mari
Nuci tocate (optional)
Preparare: Intr-un bol se amesteca banana pisata, iaurtul si extractul de vanilie. In alt bol se cern impreuna faina, bicarbonatul, praful de copt si scortisoara.
Se spumeaza untul moale cu zaharul.
Se adauga un ou iar dupa ce s-a omogenizat se adauga si urmatorul (e posibil sa aibe un aspect taiat, dar e in regula).
Robotul se muta pe viteza mica si se adauga cate o lingura din amestecul de banane si unul din amestecul de faina si se continua pana se termina intreaga compozitie.
Intr-un bol mai micut se omogenizeaza pudra de cacao si apa fierbinte.
Se imparte compozitia de banane in 2 parti egale si in una dintre ele se adauga amestecul de cacao.
Optional adaugam si nuci tocate.
Tava de cozonac se tapeteaza cu hartie de copt (eu ud hartia pe urma o storc bine de apa, astfel se muleaza perfect in tava) si se adauga pe rand cate o lingura cu varf de aluat. Construiti doua astfel de straturi.
Se coace in cuptorul preincalzit la 180C pentru 40-50 de minute sau pana trece testul scobitorii.
Pofta buna 🙂