Daca mai aveti capsuni in congelator, e momentul si reteta perfecta sa scapati de ele. Am vazut metoda asta de a deshidrata capsuni anul trecut prin perioada asta la paprika tv. Acolo au folosit capsuni proaspete care s-au mixat in blender impreuna cu miere, pe urma pus in cuptor. Trebuie sa imi eliberez spatiul din congelator asadar am apelat la capsuni congelate. Gramaje nu am sa va dau deoarece este o reteta pe care o adaptati dupa cantitatea de fructe pe care aveti de gand sa le folositi. Avem nevoie de 2 ingrediente, capsuni si zahar.
Am pus capsunile (sa fi fost in jur de 1kg) in stare congelata intr-o oala mare impreuna cu 4-5 linguri de zahar pe foc mediu. Pana s-au dezghetat de tot am amestecat des, pe urma amestecam mai rar si eram atenta ca nu cumva sa se arda. Adunati mereu spuma care se formeaza deasupra cu ajutorul unei spumiere. Am lasat pe foc timp de 1 ora pana s-a ingrosat compozitia si s-a transformat in dulceata.
Am tapetat o tava 37×27 cu hartie de copt si am turnat dulceata pe urma am nivelat. Am pus tava la copt timp de 3 ore la 100C. In functie de cat de gros este stratul de dulceata, e posibil sa dureze mai mult sau mai putin pana se usuca de tot. Tot ce trebuie sa faceti ca sa va dati seama daca este gata sau nu, este sa atingeti cu degetul si sa apasati usor. Daca e moale sau v-a ramas dulceata pe deget mai trebuie copt. Daca la atingere este ferm si uscat, este gata. Se lasa sa se raceasca complet in tava pe urma se rastoarna peste o alta bucata de hartie de copt si se elimina hartia veche.
Se taie fasii cu foarfeca si se ruleaza. Rezista pana la 2 saptamani intr-un borcan inchis ermetic.
Pofta buna:)