Ingrediente:
3L lapte, de preferat cat mai gras (eu am folosit lapte de casa)
Zeama de la 2 lamai mai mici
Preparare: Laptele se pune la fiert pe foc mic. Chiar inainte sa dea in clocot se adauga incet zeama de lamaie in timp ce amestecati cu lingura de lemn. O sa observati cum se strange branza deasupra. Luati de pe foc oala.
Adaugati 2 straturi de tifon intr-o strecuratoare incapatoare si strecurati branza deasupra unui alt vas in care colectati zerul si lasati la scurs cateva minute. Rezulta 400g branza de vaci care se poate depozita intr-un borcan de sticla pentru cateva zile.
Daca doriti puteti pregati o branza mai tare care se poate manca mai usor de catre cei mici, taiata felii.
Eu am pastrat jumatate din cantitatea de branza intr-un borcan, care ulterior s-a transformat in muffis.
Cealalta jumatate am lasat-o in tifon, am strans capetele si am rasucit-o incat s-a format o bila pe care am stors-o bine de lichid dupa care am legat-o cu o ata. Am mutat branza cu tot cu tifon intr-o cratita mai mica si inalta si am acoperit-o cu zerul colectat. Am pus cratita pe foc mic si am lasat-o la fiert in jur de 30 de minute din momentul in care a dat in clocot, pana s-a evaporat aproximativ jumatate din cantitatea de lichid. Am scos branza pe o farfurie si am mutat-o in frigider pana s-a racit complet dupa care am eliminat tifonul. Se poate felia si servi celor mici 🙂
*Se poate pregati aceasta branza si din lapte prins/acrit. Trebuie doar sa il puneti la fiert (fara sa mai adaugati zeama de lamaie) si sa strangeti branza ce se va strange deasupra.
Pofta buna 🙂
Branza la teste langa o omleta, 8 luni.