Ce as putea sa va povestesc despre acest minunat desert? Este ultima inventie din bucataria mea de care sunt foarte incantata. Cele trei arome se imbina perfect iar textura crocanta din crema de ciocolata te surprinde placut. Reteta nu este complicata deloc si e potrivita pentru persoanele care nu se impaca cu gelatina. Deasemenea este un desert fara coacere, numai bun de pregatit in zilele calduroase de vara cand vrem un desert dar fara sa pornim cuptorul.
Ingrediente 6 portii generoase, 17cm diametru:
500g mascarpone
250g ricotta (se poate folosi mascarpone)
100g ciocolata alba
100g ciocolata neagra
150g fructe (am folosit 100g mure si 50g afine)
2 linguri zahar brut
200g biscuiti digestivi cu scortisoara (sau orice biscuiti aveti in casa)
90g unt
Bilute crocante de ciocolata (optional)
Preparare: Branza mascarpone si ricotta se scot din frigider cu 1 ora inainte de a ne apuca de creme, sa aiba timp sa ajunga la temperatura camerei. Sa va mai spun un mic obicei de-al meu. Cand folosesc mascarpone, ricotta sau orice alta branza, mereu gust fiecare cutie sa ma asigur ca nu sunt stricate. Din pacate nu o data am avut surpriza sa constat ca branza este acra, desi era in termen. Asadar gustati mereu fiecare cutie 🙂
In primul rand pregatiti baza. Biscuitii se adauga in mixer cu lamele atasate si se zdrobesc. Se adauga untul topit in fir subtire si mixati pana se combina. Adaugati biscuitii in forma cu inel si presati cu degetele pana se formeaza un strat uniform pe fundul si peretii formei. Mutati in congelator pana pregatiti cremele. Daca nu aveti mixer cu cutite zdrobiti biscuitii cu sucitorul si incorporati untul topit.
Fructele se pun intr-o cratita mica impreuna cu zaharul si se gatesc pe foc mic pana fructele se zdrobesc si se ingroasa compozitia. Se transforma in piure cu ajutorului unui blender si se lasa sa se raceasca. Daca doriti puteti trece piureul de fructe printr-o strecuratoare, sa va asigurati ca nu au ramas samburi intregi. Lasati sa se raceasca complet pe urma mixati impreuna cu branza ricotta. Puneti deoparte.
Branza mascarpone se mixeaza pentru cateva secunde. Ciocolata alba se topeste pe baie de aburi si se lasa sa se racoreasca pana ajunge la temperatura camerei. Eu obisnuiesc sa amestec constant cu lingurita, astfel se raceste mai repede. Ciocolata alba se adauga peste branza mascarpone si se mixeaza pe viteza mica pentru cateva secunde pana avem o crema omogena si pufoasa. Se pune deoparte. Procedati la fel si cu ciocolata neagra si 250g mascarpone.
Scoateti blatul de biscuiti din congelator, adaugati cateva linguri din crema de ciocolata pe urma asezati cateva bilute crocante de ciocolata. Adaugati restul cremei de ciocolata si nivelati. Urmatoarea crema este cea cu fructe, iar ultima este cea alba. Mutati tortul in frigider peste noapte. A doua zi inainte sa desfaceti inelul treceti usor cu un cutit peste marginea formei sa desprindeti blatul de biscuiti de pe pereti. Cu o spatula ridicati tortul si mutati pe o farfurie. Portionati si serviti.
Pofta buna 🙂