Chiftelute suedeze


Print Friendly, PDF & Email

 

 dsc_7034

dsc_7080

Recent am dat peste aceasta reteta de chiftelute suedeze si m-am indragostit pe loc. Le-am pregatit mintenas cu unele modificari cum ar fi sa coc chiftelele in cuptor si sa adaug ciuperci + gorgonzola in sosul de smantana. Parerea mea este ca au iesit nemaipomenite. Am modificat putin si compozitia chiftelelor, mai exact am folosit amestec de vita+porc si am renuntat la oua si pesmet. Ca garnitura am optat pt orez simplu cu unt si ierburi de provence.

Ingrediente pt 10-12 portii:

Compozitie chiftele:

1kg carne tocata de vita+porc

1 ceapa mare rosie tocata marunt

2 ardei kapia tocati marunt

5-6 catei mari de usturoi transformati in pasta (m-am folosit de mojar)

3 linguri ulei de masline

Patrunjel verde

Sare, ierburi de provence, piper, boia, nucsoara

Compozitie sos de smantana:

800ml supa de oase (de porc am folosit dar merge si de vita)

300-400ml smantana fermentata grasa sau smantana pt frisca (minim 30%)

1 lingita cu varf mustar dijon

2 linguri sos worcester

Branza gorgonzola (optional)

Patrunjel verde

Sare, piper, ierburi de provence

3 linguri amidon diluat in putin lapte rece

Unt, ulei de masline

300g ciuperci brune champignon

 

Preparare: Amestecati toate ingredientele pentru chiftele si formati bilute din 1 lingura compozitie. Chiftelele se aseaza in tava si se coc in cuptorul (caldura sus-jos) preincalzit la 230C pentru 15 minute.

dsc_7023 dsc_7024 dsc_7025

Ciupercile se curata cu o carpa umeda (nu se spala si nu se decojesc), se taie lamele groase si se rumenesc pe toate partile intr-o tigaie in care s-a topit putin unt si ulei de masline. Se pun deoparte.

dsc_7026

In cea mai mare tigaie pe care o aveti (am folosit o tigaie pt paella de 40cm) adaugati smantana, ciupercile rumenite  si asteptati pana se lichefieaza compozitia dupa care adaugati supa de oase si amestecati cu un tel. Turnati amidonul diluat in laptele rece si amestecati. Adaugati chiftelele, patrunjelul verde si lasati pe foc pana se ingroasa sosul (in jur de 5-10 minute). Dupa ce se ingroasa sosul adaugati branza gorgonzola si amestecati pana se topeste complet. Gustati sosul si potriviti de sare, ierburi si piper daca este nevoie. Branza gorgonzola este destul de sarata si aromata, de asta va recomand sa adaugati condimentele abia dupa ce ati gustat.

dsc_7029  dsc_7030

Presarati cu patrunjel verde si serviti.

Pofta buna 🙂

 

 

 

Comments

comments