Ciorba de perisoare cu smantana.


Print Friendly, PDF & Email

 

DSC_7910

Ciorba de perisoare pregatita sub atenta indrumare (telefonica) a mamei mele. Am mai pregatit-o de cateva ori dar este pentru prima data cand sunt 110% multumita de rezultat.

 

Ingrediente pentru 2L ciorba/4-5 portii:

150g morcovi

50g radacina de patrunjel

50g pastarnac

50g telina

50g ardei gras rosu

2 cepe albe

300g carne tocata vita+porc

Patrunjel verde

2 linguri rase orez

2-3 catei de usturoi transformati in pasta

Putina faina

300g smantana grasa (20-30%)

1 galbenus

Sare, piper, boia

3 linguri ulei (am folosit ulei de porumb)

Tarhon in otet pt acrit (sau otet)

 

Preparare:

1. Morcovul, patrunjelul, pastarnacul, telina se rad pe razatoarea mare. Ardeiul se taie cubulete, 1 ceapa se toaca marunt.

2. Intr-o oala se adauga 2 linguri ulei si se soteaza toate radacinoasele pentru 5 minute. La final se adauga ceapa tocata, sare, piper, se amesteca si se toarna 2L de apa. Se lasa la fiert pe foc mic timp de 40 de minute (din momentul in care da in clocot) cu capacul pus. Intre timp se pregatesc perisoarele.

DSC_7892

3. Orezul spalat impreuna cu 1 ceapa tocata marunt se soteaza in 1 lingura ulei timp de 2-3 minute pe foc mic. Se lasa sa se racoreasca dupa care se adauga peste carnea tocata impreuna cu sare, piper, boia, pasta de usturoi, patrunjel verde, 1 lingurita ulei si se amesteca. Eu gust putin din compozitie (pe cat posibil fara orez). Am apelat la masurile mele de  linguri si am format perisoarele din 1/2 lingura compozitie dupa care le-am tavalit prin faina.

DSC_7893 DSC_7894 DSC_7895

4. Dupa cele 40 de minute am adaugat perisoarele in supa, am pus capacul si am lasat din nou la fiert timp de 20 de minute tot pe foc mic. In ultimele 5 minute am adaugat si ardeiul tocat in ciorba.

DSC_7896  DSC_7898

5. Galbenusul de ou, smantana si patrunjelul verde se omogenizeaza intr-o farfurie adanca.

DSC_7897

6. Dupa cele 20 de minute de fiert se stinge focul si se lasa inca 10-15 minute cu capacul pus.

7. Urmatorul pas este foarte foarte important, trebuie sa temperati smantana. In farfuria cu smantana adaugati cate 1 polonic de supa si omogenizati. Continuati sa adaugati supa fierbinte peste galbenusuri si amestcati cu un tel pana se infierbanta lichidul din farfurie.

DSC_7901  DSC_7905

8. Amestecul de smantana se toarna in fir subtire in oala cu ciorba amestecand constant. Potriviti de sare si piper. Daca doriti o ciorba acrisoara tot acum se adauga si tarhon in otet sau otet dupa gust.

DSC_7902 DSC_7903 DSC_7904

 

Pofta buna 🙂

 

 

 

 

Comments

comments