Nu am mai mancat asa ceva din copilarie, pe vremea cand mergeam cu mama o data pe luna la un restaurant din centrul orasului si mereu comandam clatite brasovene. Primeai 2 clatite umplute cu carne de pui, branza topita, rulate si prajite in ulei + cate un moț de ketchup si maioneza. Tare bune erau. Eu va prezint varianta mea de brasovene umplute cu spanac, parmezan si carne de pui, coapte in cuptor.
Ingrediente 10 clatite:
3 oua
300ml lapte
50g unt
125g faina integrala
1/2 lingurita sare
Umplutura pt 3 portii:
3 pulpe de pui intregi, cu piele
1kg spanac proaspat (se poate folosi si congelat)
50g unt
Ulei de masline
2 capatani mici de usturoi, transformat in pasta
Sare, piper, boia, boabe de piper rosu, rozmarin, frunze de salvie
Parmezan
2 oua
Faina integrala
Pesmet
Preparare: Pulpele de pui se cresteaza cu un cutit foarte ascutit si se impaneaza cu 1 capatana de usturoi. Se ung cu ulei de masline si se condimenteaza cu sare si boia. Se aseaza intr-o tava in care adaugam putina apa, ulei de masline, boabe de piper rosu, o crenguta de rozmarin si frunze de salvie. Daca doriti puteti pune si cativa cartofi noi in tava chiar sub pulpe. Acoperiti tava cu folie si coaceti pentru 45 de minute la 200C, dupa care dati jos folia si coaceti in continuare pana se rumeneste pielea de pe pulpe. Dureaza in jur de 20-25 de minute.
Pana se coc pulpele pregatiti clatitele. Incalziti laptele impreuna cu untul. Intr-un bol spumati ouale pentru 2 minute pe urma adaugati treptat faina si sarea. La final adaugati amestecul de lapte si unt in fir subtire si omogenizati. Rezulta o compozitie destul de lichida. Coaceti clatitele intr-o tigaie antiaderenta, dar sa le faceti mai groase decat deobicei.
Adaugati spanacul proaspat intr-o tigaie incapatoare si acoperiti cu un capac. Lasati sa se gateasca sub capac pentru 5 minute pana scade spanacul si lasa apa. Ridicati capacul si amestecati bine, iar cand aproape toata apa s-a evaporat adaugati untul, pasta de usturoi, sare, piper si amestecati bine. Gatiti pentru 5 minute dupa care luati tigaie de pe foc si lasati sa se raceasca.
Adaugati toata carnea de pe pulpe+ usturoiul copt intr-un tocator si pulsati de cateva ori pana aproape se transforma in pasta. Gustati si condimentati la nevoie.
Pe fiecare clatita intindeti un strat de carne, unul de spanac si un strat generos de parmezat.
Rulati si fixat cu 2 scobitori. Treceti fiecare clatita prin faina, ou batut si pesmet. Asezati in tava si pulverizati sau ungeti cu ulei. Coaceti clatitele pentru 20 de minute la 230C. Eu am copt si cateva ciuperci brune champignon pe langa clatite. Ciupercile doar se stropesc cu ulei de masline, sare si pe urma se pun la copt. Nu uitati sa scoateti scobitorile din clatite.
Pofta buna 🙂