Ingrediente 3-4 portii:
1kg coaste\scărița de porc
Piper, boia
3-4 cepe
1 crenguta rozmarin
1 fir cimbru
10 frunze de salvie
4-5 foi de dafin
1 capatana de usturoi
Preparare: In primul rand curatati coastele de membrana albicioasa in caz ca are. Folosind un cutit de filetat introduceti varful lamei sub membrana chiar la capatul coastelor si trageti de ea. In caz ca va aluneca intre degete folositi un servetel de bucatarie. Condimentati cu sare, boia si piper pe ambele parti. Eu nu am pus sare deloc.
Taiati ceapa felii groase si aranjati-le pe fundul oalei. Asezati deasupra coastele de porc, crenguta de rozmarin, salvia, cimbrul, foile de dafin si usturoiul curatat. Turnati apa cat sa acopere coastele, puneti capacul si lasati la fiert pe foc foarte mic in jur de 3 ore. Ridicati din cand in cand capacul si completati cu apa la nevoie (la final dupa ce au fiert coastele nu trebuie sa ramana apa deloc pe fundul oalei). Eu am folosit o oala de 5L din fonta pura cu capac care este minunata si va recomand sa va achizitionati una in caz ca nu detineti deja o astfel de oala. Daca o intretineti corect o sa va tina o viata. La final coastele devin foarte foarte fragede si carnea cade de pe oase.
Serviti imediat cu o garnitura si sos la alegere.
Noi am optat pt o salata formata din: rucola, salata verde, praz, morcovi cruzi, nuci, rosii, zeama de lamaie, ulei de masline extravirgin, piper, sare.
Si un sos format din: iaurt 10%, usturoi pisat, ardei copti, putin ulei de masline extravirgin. Optional adaugati si sare (eu nu am pus ca sa poata manca si fetita).
Cea mica a servit coastele cu sos + bulgur cu mazare (bulgur+mazare fiarta+unt+curry).