Coș impletit din aluat pentru ouale de pasti


Print Friendly, PDF & Email

 

DSC_1982

Ce ar putea sa arate mai bine pe masa de paste decat un coș din aluat dulce dospit pregatit cu manutele proprii? Se pot umple cu oua de ciocolata sau oua rosii. Se poate pastra maxim 2 zile dupa care incepe sa se usuce, sau daca nu aveti de gand sa il mancati, se lasa sa se usuce. Nu e foarte greu de pregatit dar necesita timp si rabdare.

Ingrediente pt un cos cu 14 cm diametru:

250g faina

30g zahar tos

10g drojdie proaspata (sau 1/2 pliculet drojdie uscata)

120-130ml lapte caldut

Zahar vanilat

1/2 ou (bateti un ou putin cu furculita si impartiti in 2)

1/2 lingurita miere

30g unt topit si racorit

Un praf de sare

 

Preparare: In primul rand pregatiti maiaua. Dizolvati drojdia in 2-3 linguri lapte caldut si mierea. Lasati 10 minute sa se activeze. Daca nu face spuma pregatiti alta portie deoarece sunt sanse mari sa nu va creasca aluatul. Daca folositi drojdie uscata, se adauga direct peste faina fara sa se dizolve inainte.

In vasul robotului cu carligul atasat puneti faina, faceti o gropita in mijloc si adaugati maiaua, oul batut, laptele caldut, untul topit, zaharul si zaharul vanilat. Porniti robotul si framantati 1 minut dupa care adaugati sarea si lasati robotul sa mai framante pentru 10 minute pana rezulta un aluat elastic. Acoperiti vasul cu un prosop curat si lasati la crescut intr-un loc caldut ferit de curenti de aer rece pentru 1 ora, pana isi dubleaza volumul. Daca framantati manual adaugati ingredientele in aceasi ordine si framantati pentru 15 minute pana aveti un aluat elastic care nu se lipeste de maini.

DSC_1926 DSC_1927 DSC_1955

Dupa ce a dospit presarati faina pe masa de lucru si rasturnati aluatul. Intindenti o foaie de 0,5 cm din aproximativ jumatate din cantitatea de aluat si taiati fasii de 1cm cu un cutit sau cu feliatorul de pizza. Inveliti un bol rotund de 14 cm in folie de aluminiu sau hartie de copt si aranjati fasiile deasupra lui, pe urma asezati un pahar pe partea de sus si aplatizati. Asta ajuta cosul sa stea drept dupa ce il asamblam (pe cat se poate).

DSC_1956 DSC_1957 DSC_1958

Luati fasii de aluat si incepeti sa impletiti pe orizontala, lipind fasia de o alta fasie pe verticala pe dedesubt apoi o treceti imprejurul bolului, pe sub fiecare fasie pe verticala, alternativ. Continuati pana acoperiti de tot bolul si taiati excesul de aluat.

DSC_1959  DSC_1961

Mai avem nevoie de o tortita si un cerc de 14cm care vine pus pe marginea cosuletului. Desenati un cerc de 14cm (sau exact de marimea vasului pe care il folositi) si faceti o impletitura din 3 fasii de aluat care sa fie exact cat cercul desenat. Tortita trebuie sa aibe jumatate din marimea cercului. Deoarece am ramas cu putin aluat, am facut si 3 iepurasi 🙂 Formati bile din aluat si faceti 2 taieturi cu foarfeca.

DSC_1966 DSC_1967 DSC_1965

Bun. Acum ca am terminat cu explicatul cosului, trecem mai departe. Lasati totul la dospit pentru 30 de minute.

Ungeti fiecare bucata de aluat cu ou batut (jumatatea de ou care v-a ramas) si presarati cu zahar tos.

DSC_1968

Coaceti in cuptorul preincalzit la 180C pentru 15-18 minute sau pana capata o culoare aurie. Lasati sa se raceasca complet pe urma scoateti cosul de pe vas. Fixati cercul si tortita cu scobitori si umpleti cosul cu oua de ciocolata sau oua rosii.

DSC_1971  DSC_1976

Pofta buna si spor sa aveti 🙂

 

 

Sursa.

 

Comments

comments