Ingrediente:
1L lapte rece
1 pastaie de vanilie
7 oua
200g zahar tos
20g zahar vanilat
8-10 linguri zahar pt sirop
Preparare: In primul rand topiti intr-o cratita (care se poate pune in cuptor) zaharul pentru sirop pana capata o culoare aurie (atentie mare sa nu il ardeti, deoarece va avea un gust amarui) pe urma invartiti cratita si tapetati si marginile cu zaharul ars pe urma puneti deoparte. Bateti ouale intregi impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si bobitele din pastaia de vanilie pana se spumeaza si isi dubleaza volumul. Mutati robotul pe viteza mica si turnati incet laptele rece pe urma turnati amestecul in cratita cu zaharul ars. Acum vom coace crema de zahar ars la baine marie. Asezati cratita intr-o tava mai mare si inalta in care veti turna apa fierbinte pana la jumatatea tavii. Aveti grija sa nu ajunga apa in crema. Mutati cu grija mare tava in cuptorul preincalzit la 160C, porniti ventilatorul si coaceti pentru 1 ora. Dupa ce a expirat timpul, scoateti din cuptor si lasati crema sa se raceasca pe blat pe urma mutati in frigider peste noapte. A doua zi daca doriti rasturnati pe un platou (cu grija sa nu irositi bunatate de sirop) sau serviti direct din oala.
Eu am copt crema intr-o tava ceramica + o cratita mica. Am asezat tava goala de ceramica in cuptor cat timp s-a preincalzit, pe urma am turnat zaharul topit si am invartit tava. Recunosc ca nu am reusit sa tapetez foarte bine marginile deoarece zaharul s-a intarit repede. Important este ca fundul vasului s-a acoperit de tot cu zahar.
Pofta buna 🙂