Un desert incredibil de cremos, cu gust intens de vanilie. Iar acel moment in care spargi zaharul cristalizat…….de nedescris :)) Daca vreti sa pregatiti un creme brulee ca la carte, va trebuie neaparat un arzator. Reteta care ii apartine lui Gordon Ramsay este foarte simpla, cu ingrediente putine.
Avem nevoie de:
1 pastaie de vanilie
130ml lapte gras (minim 3,5%)
300ml smantana pentru frisca (35%)
4 galbenusuri
Un praf de sare
40g zahar
4 linguri zahar vanilat
Preparare: Preincalziti cuptorul la 180C. Puneti pe foc laptele, smantana si bobitele din pastaia de vanilie. Lasati pe foc mic pana aproape incepe sa fiarba. Veti observa ca incep sa apara bule de aer pe marginea vasului.
Intre timp spumati galbenusurile, praful de sare si 40g zahar. Mutati robotul pe viteza mica si turnati laptele fierbinte in fir subtire peste galbenusuri.
Strecurati crema (asta ajuta sa eliminati toate impuritatile ramase de la pastaia de vanlie) si impartiti in 4 vase ramekin pe care le asezati intr-o tava adanca. Turnati apa fierbinte in tava pana vasele sunt acoperite pana la jumatate de apa. Transferati cu foarte mare grija tava in cuptor si coaceti pentru 25-30 de minute.
Scoateti vasele din apa si lasati sa se raceasca complet pe un gratar. Tineti crema in frigider 4-5 ore sau peste noapte. A doua zi presarati o lingurita de zahar vanilat peste crema si cu ajutorul unui arzator caramelizam zaharul pana capata o culoare auriu-maronie. Lasati 5 minute sa se raceasca si sa se intareasca zaharul pe urma serviti.
Daca nu aveti arzator asezati vasele in cuptor pe raftul de sus si porniti functia grill la viteza maxima. Stati cu ochii in permanenta pe cuptor. Sunt suficiente 1-2 minute sa se caramelizeze zaharul.
Pofta buna 🙂