Croquembouche


Print Friendly, PDF & Email

 

Un cuvant sofisticat pentru un desert minunat. Recunosc ca nici eu nu sunt sigura daca il pronunt corect sau nu :))

Ingrediente 100 buc choux/4 tavi:

150g unt

400ml apa

1/4 lgt de sare

200g faina

6oua medii

Crema de vanilie:

1 si 1/2 pastaie de vanilie (sau extract de vanilie)

1L lapte

200g zahar tos

8 galbenusuri

100g amidon

50g unt

coaja rasa de la 1 lamaie netratata

Pentru caramel:

300g zahar tos

100ml apa

Preparare crema de vanilie: Laptele impreuna cu bobitele din pastaia de vanilie se pun pe foc. Inainte sa dea in clocot se stinge focul, se pune capacul si se lasa la infuzat. Galbenusurile se bat spuma impreuna cu zaharul pana cand compozitia se deschide la culoare. Se incorporeaza amidonul. Cu ajutorul unui tel si amestecand constant se incorporeaza laptele fierbinte care se adauga in fir subtire. Se adauga extractul de vanilie in caz ca folositi.

 

Compozitia se muta pe foc mic spre mediu si se gateste amestecand fara oprire pana cand crema de vanilie se ingroasa. Va dura in jur de 5-7 minute. Se ia de pe foc si se incorporeaza untul. Daca la final crema are cateva cocoloase mixati cat e calda cu un mixer manual si ar trebui sa se rezolve problema. Se lasa sa se raceasca complet dupa care se adauga coaja rasa de lamaie si se amesteca. Crema se toarna intr-un pos cu un varf  simplu si rotund si se muta in frigider pana ii vine randul.

Preparare choux: In timp ce se raceste crema pregatiti choux-urile. Untul, apa si praful de sare se fierb impreuna. Cand compozitia a dat in clocot se ia cratita de pe foc si se adauga toata faina deodata. Se amesteca energic pana rezulta un aluat omogen.

Cratita cu aluatul se pune inapoi pe foc si se gateste amestecand constant cu o lingura de lemn pana pe fundul cratitei se formeaza o pelicula de aluat (in jur de 5 minute). Rasturnati totul intr-un bol si mixati cu robotul/mixerul cateva minute sa se raceasca  putin aluatul dupa care incorporati ouale pe rand.

  

Nu adaugati urmatorul ou pana nu s-a incorporat oul adaugat anterior. Rezulta un aluat gros, lipicios dar fin si fara cocoloase care se adauga intr-un pos (sau o punga mai groasa taiata la un capat).

Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se formeaza mici gramajoare aprox. de aceasi marime. Cu degetele umezite cu apa aplatizati fiecare gramajoara. Se muta tava in cuptorul preincalzit la 180C (caldura sus-jos) si se lasa la copt timp de 30-32 de minute. Se lasa sa se raceasca complet.

     

Preparare caramel: Zaharul impreuna cu apa se pun pe foc si se lasa la fiert pe foc mic spre mediu pana rezulta un caramel usor aramiu. NU amestecati deloc in cratita!

Fiecare choux se scufunda in caramelul fierbinte si se aseaza pe o tava tapetata cu hartie de copt sa se raceasca. Eu am folosit un cleste sa ma asigur ca nu imi ard degetele, asadar grija mare!

 

Dupa ce s-a intarit caramelul se umple fiecare choux cu crema de vanilie in partea de sus.

Asamblare: Din 15-20 de prajiturele formati un inel pe platoul de servire, asta ca sa va faceti o idee. Daca s-a intarit caramelul va trebui sa il topiti din nou pe foc foarte mic. Daca era deja destul de inchis la culoare va recomand sa pregatiti alt caramel din 100g zahar si putina apa deoarece riscati sa ardeti caramelul vechi si sa va alegeti cu un gust amarui. Eu am pregatit un alt caramel.

Asadar dupa ce ati format inelul luati fiecare prajiturica, o scufuncati putin in caramel si le lipiti intre ele. Continuati sa construiti turnuletul lipind prajiturelele intre ele dar nu uitati sa asezati si in interior. Cele din interior nu este nevoie sa le lipiti.

  

Dupa ce ati terminat scufundati o furculita in caramelul usor intrarit si faceti cerculete in jurul turnuletului ca sa il acoperiti cu firicele de zahar ars. Serviti dupa 1-2 ore de stat in frigider.

Succes si pofta buna 🙂

 

 

 

 

Sursa Eric Lanlard.

Comments

comments