Escargots à la bourguignonne, o denumire sofisticata pe care nici nu stiu sa o pronunt :))
Na, am facut-o si pe asta. Am pregatit si am mancat melci. Desi m-am jurat ca nu voi manca melci niciodata, pe urma am zis ca poate as manca dar pregatiti de cineva care chiar se pricepe, si uite unde am ajuns…….Am noroc de un sot foarte deschis la minte care este de acord cu toate nebuniile mele culinare pe care le savuram impreuna.
Daca aveti de gand sa pregatiti aceasta reteta, trebuie sa va atentionez ca dureaza mult pregatirea melcilor si aveti nevoie de multa multa rabdare. Este nevoie de 11 zile pana melcii ajung din gradina in farfuria voastra. Asadar trebuie sa va pregatiti din timp. Timp de 1 saptamana cat erau melcii la dieta am citit tot felul de retete. Unii spuneau ca se fierb 5 minute in cochilie, altii spuneau cate 2-3 ore, multe retete cu melci la conserva…..eram nedumerita si foarte nehotarata. Intr-un final m-am hotarat si m-am pus pe treaba intr-o zi de duminica. Daca va razganditi puteti oricand sa le dati drumul inapoi in gradina. Gust si consistenta foarte asemanatoare cu pipotele de pui. Asadar sa incepem.
Ingrediente:
25 melci de livada cat mai mari, ajunsi la maturitate (Helix pomatia)
100g unt 82% la temperatura camerei
2 linguri ceapa verde tocata fin (original se pregateste cu ceapa rosie)
3 linguri patrunjel verde tocat fin
1 linguri chivas tocat fin (optional)
Usturoi transformat in pasta (cantitatea e la alegerea fiecareia. Eu am folosit o capata intreaga mica)
1/2 lingurita tarhon tocat fin (am folosit tarhon in otet)
Sare, piper
Pentru a fierbe melcii mai avem nevoie de foi de dafin, boabe de piper, sare, cimbru, si otet pentru a-i curata+1/4 cana de bicarbonat de sodiu.
In primul rand am strans melcii din gradina (dupa ploaie) si i-am spalat bine bine cu apa folosind furtunul (in vana) si i-am mutat in 4 caserole de plastic cu gauri. Nu are rost sa strangeti melci mici deoarece nu au foarte multa carne. Melcii au tinut o dieta timp de 1 saptamana si au mancat doar salata verde. I-am scos din caserole zilnic, i-am spalat bine cu apa rece si le-am dat mereu salata verde proaspata. Dieta cu salata ii ajuta sa isi curete intestinele de pamant si alte nebunii. Am tinut caserolele afara pe terasa, sau se pot tine si in balcon sau bucatarie.
Din ziua cu numarul 8 nu au mai primit nimic de mancare dar am continuat sa ii spal zilnic. Acum trebuie sa isi goleasca intestinele si de asta nu mai primesc de mancare.
In a 10-a zi am spalat din nou melcii foarte bine cu apa rece, i-am mutat pe toti intr-o caserola de plastic si deasupra am pus o carpa, sa circule aerul si sa nu evadeze. Am mutat caserola cu melci in frigider si i-am lasat acolo peste noapte. Frigul ii induce intr-o stare de hibernare.
Acum am pregatit si untul aromat. Am adaugat untul moale, usturoiul, sare, piper, chivas, ceapa verde, patrunjel intr-un bol mai mic si am omogenizat bine. Se acopera cu o folie si se tine in frigider peste noapte. Untul se scoate din frigider cu 1 ora inainte sa avem nevoie de el, sa aiba timp sa se inmoaie.
In ziua 11 m-am inramat cu multa rabdare si m-am apucat de treburi mai serioase. Am pus la fiert 2 L de apa si dupa ce a dat in clocot am adaugat toti melcii in apa si i-am lasat la fiert pentru fix 5 minute. Am eliminat spuma constant si dupa cele 5 minute am scos melcii din apa cu o spumiera. Dupa ce s-au racit am scos melcii din cochilie cu ajutorul unei furculite. Am bagat furculita in talpa si am inceput sa invart in timp se trageam de el. Se scot foarte usor.
Deoarece am folosit cochiliile a trebuit sa le sterilizez. In 2L de apa am adaugat 1/4 cana de bicarbonat de sodiu si am pus cochiliile la fiert timp de 1 ora. Dupa aceea le-am scos si le-am pus in cuptor la 200C pentru 10 minute sa se usuce.
Intre timp am pregatit carnea de melci si am pastrat doar talpa, restul am aruncat.
In 6L de apa am adaugat 1 cana de otet si am amestecat. Intr-un bol mai mic am adaugat carnea de melc, am turnat 3-4 cani din apa cu otet si am inceput sa le spal bine frecand carnea intre degete. Am aruncat apa, am turnat din nou 3-4 cani din apa cu otet si am continuat sa fac asta pana s-a terminat toata apa si s-a dus tot mucusul de pe melci.
Am pus la fiert 2L de apa impreuna cu foile de dafin, boabe de piper, sare, cimbru si dupa ca a dat apa in clocot am adaugat carnea de melc si i-am fiert timp de 20 de minute. I-am scos cu o spumiera si am asteptat pana s-au racit.
In fiecare cochilie goala am adaugat cate o bucata de carne si 1 lingurita din untul aromat. I-am aranjat in tava cu deschizatura in sus si pus la copt pentru 10 minute la 200C.
Am servit melcii cu paine prajita unsa cu unt aromat si salata verde peste care am adaugat zeama de lamaie, sare, ulei de masline extravirgin.
Pofta buna 🙂