Focaccia este o paine rotunda si plata, care are la baza uleiul de masline,sare si uneori ierburi aromatice. Este de origine italiana, asemanatoare cu aluatul de pizza. Se poate consuma ca gustare, sau transformat in sandwich.
Ingrediente:
Un cub drojdie proaspata (25g)
1 lingurita zahar
200ml apa calduta
380-400g faina alba
20 ml ulei de masline extravirgin
1 lingurita sare de mare
1 lingura oregano
1 lingura rozmarin
10 frunze de busuioc tocate marunt
200g masline negre, feliate (dupa ce le-am scos samburii, am ramas cu 150g),
1-2 linguri ulei de masline extravirgin
½ lingurita sare de mare,oregano,rozmarin-amestecate.
Se pregateste maiaua din drojdie, zahar, 1 lingura din apa calduta si se lasa intr-un loc caldut pt 10 minute sa se umfle.
Pe urma se framanta un aluat elastic care nu se lipeste de maini sau peretii vasului din : faina, 20 ml ulei de masline, sare de mare, oregano, rozmarin, busuioc si maia. Se lasa la dospit pt 1 ora.
Dupa dospire se incorporeaza si maslinele feliate (pastrati cateva pt garnisit).
Rezulta un aluat foarte lipicios care se intinde cu degetele intr-o tava unsa foarte putin cu ulei de masline. Se lasa la dospit pt 30 de minute.
Dupa dospire facem cu degetul cateva gauri in aluat si mai lasam la dospit alte 30 de minute. Dupa cele 30 de minute umplem gaurile cu ulei de masline, presaram deasupra amestecul de condimente (sare,oregano,rozmarin) si garnisim cu masline.
Se coace la 180 grade pt 20 de minute, pe primul gratar de jos, caldura sus-jos (conventional)
Varianta transformata in sandwich am denumit-o Tortaccia. O combinatie intre tort si focaccia 🙂
Pentru Tortaccia, am decupat 2 cercuri din focaccia cu un inel de patiserie, le-am taiat in doua si am asezat intre felii bacon prajit si mozzarella. L-am copt pt 5 minute la 200grade, pana s-a topit mozzarella.