Ati verificat vreodata ce si cate ingrediente contine foietajul din comert? Daca nu, va dau eu un exemplu: faina alba de grau, apa, uleiuri vegetale partial hidrogenate (palmier, floarea soarelui) zahar, sare iodata, otet de alcool, emulsifianti (mono si digliceridele acizilor grasi,lecitina de rapita, E472e), stablizatori (carboximetilceluloza, guma de xantan), faina de soia, acidifiant (acid citric), antioxidant (alfa-tocoferol), agent de afanare (fosfat de calciu).
Va place cum suna?
Si acum sa va spun cate ingrediente contine un foietaj veritabil,pregatit in casa.
4 (patru)
Suna mai bine nu?
Ingrediente:
250g faina
½ lingurita sare de mare
210g unt la temperatura camerei + 40g unt rece taiat cuburi
130ml apa foarte rece
In robot cu cutitele atasate se adauga faina, sarea, untul rece si se mixeaza pana compozitia arata ca si pesmetul.
Cu robotul pornit, se adauga apa incet pana avem un aluat omogen.
Se inveleste in folie de plastic si se pune in frigider pentru 30 de minute.
Se presara faina pe blat si ne apucam de treaba.
Se aplatizeaza aluatul putin.
Cu un cutit ascutit se face un X pana la jumatatea grosimii aluatului.
Se desface ca o floare.
Se adauga in mijlocul aluatului untul moale.
Se sigileaza astfel incat sa nu se vada deloc untul.
Se intinde cu grija.(presarati faina la nevoie)
Se impatura in 3.
Se invarte aluatul 90 de grade dupa care se intinde din nou cu grija.
Repetam procedura de inca 3x( in total de 4x), dupa care se lasa in frigider pentru 30 de minute, invelit in folie.
Se scoate foietajul, se intinde si impatura de inca 4x. Dupa alte 30 de minute de stat in frigider, foietajul este gata si se poate folosi.Rezulta in jur de 600g de aluat.
Foietajul se poate congela, invelit in folie alimentara.Dupa dezghetare se presara faina pe masa de lucru si se intinde.
Reteta Lorraine Pascale.