Ce este fougasse? O paine de origine frantuzeasca, din regiunea Provence. Deseori sub forma de frunza sau bob de grâu, cu coaja usor crocanta, si miezul moale si pufos.
Coaja crocanta se datoreaza aburului, care are rolul de a mentine umiditatea din interiorul cuptorului.
Asadar reteta:
500g faina
2 lingurite sare de mare
250-300ml apa calduta
4-5 fire de cimbru proaspat
Masline sau carnati chorizo
Lapte pt uns
Pt maia:
25 g drojdie proaspata
1 lingurita zahar
1 lingura apa calduta
Cuburi de gheata
Se pregateste maiaua si se lasa intr-un loc caldut pt 10 minute.
Se framanta un aluat compact, elastic care nu se mai lipeste de maini sau vasul robotului, din maia, faina, sare, cimbru, apa (care se adauga treptat deoarece e posibil sa nu avem nevoie de toata cantitatea)
Cu robotul se framanta 5 minute, manual aprox. 10 minute.
Se intinde putin aluatul, in mijloc se aseaza maslinele sau chorizo , pe urma se sigileaza totul in mijloc si se framanta usor pt cateva secunde.
Se intinde aluatul de aprox 2 cm grosime, i se da o forma de frunza, se taie, dupa care se desfac crestaturile.
Se lasa la dospit pt 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
Inainte sa expire timpul de dospire, preincalzim cuptorul la 200 grade, cu o tava goala asezata pe primul nivel de jos al cuptorului.
Ungem aluatul cu lapte.
Asezam cuburile de gheata in tava goala, asezam painea pe raftul din mijloc si coacem pt 30-35 de minute, pana se formeaza o crusta aurie.
Varianta cu chorizo.
Se serveste cald, cu unt aromat.
Potrivit si pentru pitici.19 luni
Reteta Lorraine Pascale.