Trebuie sa va spun ca acesti muffins au urcat pe primul loc in MuffinTop-ul nostru. Sunt incredibil de aromati, pufosi, usor umezi si compozitia nu contine zahar deloc. Va recomand cu foarte mare incredere sa ii incercati, piticii dar si adultii vor fi foarte incantati.
Ingrediente pt 12 muffins sau 5 giganto-muffins:
75g unt 82% topit
120ml miere
2 oua
3 banane foarte coapte, cu pete maronii
3cm de ghimbir curatat si ras
60ml iaurt 10% (sau orice alt iaurt sau smantana preferati)
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingura extract de vanilie
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita mix de condimente pt turta dulce (sau scortisoara)
260g faina integrala de grau
40g fulgi de ovaz + extra pentru presarat
150g mix de fructe (merisoare, goji, stafide)
Optional 1 lingura melasa nerafinata pentru presarat (sau zahar brut)
Preparare: Preincalziti cuptorul la 165C si tapetati o tava pentru muffins cu hartiute speciale. Eu am folosit o tava cu forme de muffins uriase si am tapetat fiecare adancitura cu hartie de copt. Daca vreti sa folositi si voi hartie de copt e simplu. Taiati patrate din hartie de copt pe care ii asezati in adanciturile formei. Indesati un stergar curat in mijloc si apasati. Hartia astfel se va mula in adancitura asadar acuma nu va ramane decat sa indoiti marginile hartiei si sa scoateti stergarul.
Pisati bananele si amestecati cu iaurtul, ghimbirul ras, extractul de vanilie, sare si condimentele pt turta dulce. In alt bol adaugati faina integrala, fulgii de ovaz si mixul de fructe.
In bolul mixerului sau cu un tel amestecati untul topit si mierea de albine. Adaugati ouale si mixati pentru 1-2 minute pe urma incorporati amestecul de banane + bicarbonatul. Adaugati amestecul de faina cu fructe si amestecati cu o spatula doar pana se omogenizeaza compozitia. Nu exagerati cu amestecatul si nu folositi mixerul/robotul.
Impartiti compozitia in forme pe care le umpleti pe 3/4 si presarati deasupra fulgi de ovaz si optional melasa/zahar brut. Muffins-urile se coc pentru 25 de minute daca ati folosit o forma standard sau pentru 35-38 de minute daca ati folosit o forma pentru muffins uriasi. Trebuie sa treaca testul scobitorii, dar e in regula daca raman 2-3 graunte de aluat deoarece trebuie sa ramana usor umede, nu uscate. Binenteles ca nu trebuie sa fie nici o urma de coca cruda, daca se intampla asta mai coaceti pentru 2-3 minute si verificati din nou. Se lasa 5 minute sa se racoreasca in tava dupa care se scot pe un gratar si se lasa sa se raceasca complet.
Serviti cu mare pofta 🙂