Cui nu-i plac gogosile simple sau cu diferite umpluturi? Pufoase, pudrate cu zahar sau unse cu un strat de dulceata? Mie imi plac la nebunie, trebuie sa recunosc. Deoarece in mod traditional se prajesc in baie de ulei am incercat sa le evit. Uneori reuseam…….alteori nu 😛
Voiam neaparat sa gasesc o reteta de gogosi care sa se pregateasca in cuptor si sa iasa la fel de pufoase ca si cele prajite in ulei. Dupa cateva retete testate dar fara rezultatul dorit in sfarsit am gasit-o pe cea potrivita. Se pot pregati simple sau cu diferite umpluturi. Ca masura am folosit cana de 250ml.
Ingrediente aprox 15 gogosi:
1\4 cana apa calduta (60ml)
1 lgt zahar
1 lgt drojdie granule
2½ cana faina (330g)
1\2 lgt sare
1\4 cana zahar (50g)
3 lg unt topit (45g)
1 ou
3/4 cana lapte (180ml)
2 lg unt topit pentru uns
nutella si visine pentru umplutura
zahar pudra pentru presarat
Preparare: Intr-un bol mic adaugati drojdia, 1 lgt zahar si 1\4 cana apa calda si amestecati. Lasati intr-un loc caldut pt 10 minute pana se umfla si se transforma in spuma.
In bolul robotului combinati faina, sarea si 1\4 cana zahar. Adaugati amestecul de drojdie, untul topit, oul, laptele si amestecati ingredientele cu carligul sau o lingura de lemn pana se incorporeaza bine toate ingredientele, in jur de 5 minute. Compozitia va fi foarte moale si lipicioasa, e perfect asa. Acoperiti cu o folie si lasati compozitia la dospit intr-un loc caldut ferit de curenti de aer rece pana isi dubleaza volumul (1.5-2 ore). Cuptorul meu are functie speciala de dospit la 40C care ma ajuta sa injumatatesc timpul asadar profit la maxim de ea.
Deoarece aluatul va fi unul moale si lipicios trebuie sa pudrati bine suprafata de lucru cu faina si abia dupa aceea sa rasturnati bolul cu aluatul care ar trebui sa se imprastie singur.
NU framantati aluatul deloc!  Daca va apucati sa framantati sau sa apasati prea tare aluatul se va lasa si nu va fi la fel de pufos si aerat.
Pentru gogosi simple: Apasati usor aluatul cu degetele si intindeti o foaie de 2 cm grosime. Cu un inel infainat decupati cercuri pe care le mutati cu grija in tava tapetata cu hartie de copt.
Pentru gogosi cu umplutura: Cu un cutit infainat taiati bucati mai mari din aluat si puneti umplutura aleasa in mijloc (nutella, visine, dulceata). Adunati capetele si formati o bila. Manevrati aluatul cat se poate de putin. Puneti bila de aluat cu partea adunata in jos in tava.
Acoperiti cu o folie si lasati la dospit pentru 30 de minute.
Preincalziti cuptorul la 190C, ungeti cu grija gogosile cu untul topit si coaceti pentru aprox 12 minute pana capata o culoare usor aurie. Scoateti din tava si lasati sa se raceasca pe un gratar. Pudrati cu zahar pudra si serviti cu mare drag.
Pofta buna 🙂