Gogosi pufoase umplute la cuptor


Print Friendly, PDF & Email

 

 

dsc_6589

dsc_6582

dsc_6584

Cui nu-i plac gogosile simple sau cu diferite umpluturi? Pufoase, pudrate cu zahar sau unse cu un strat de dulceata? Mie imi plac la nebunie, trebuie sa recunosc. Deoarece in mod traditional se prajesc in baie de ulei am incercat sa le evit. Uneori reuseam…….alteori nu 😛

Voiam neaparat sa gasesc o reteta de gogosi care sa se pregateasca in cuptor si sa iasa la fel de pufoase ca si cele prajite in ulei. Dupa cateva retete testate dar fara rezultatul dorit in sfarsit am gasit-o pe cea potrivita. Se pot pregati simple sau cu diferite umpluturi. Ca masura am folosit cana de 250ml.

 

Ingrediente aprox 15 gogosi:

1\4 cana apa calduta (60ml)

1 lgt zahar

1 lgt drojdie granule

2½ cana faina (330g)

1\2 lgt sare

1\4 cana zahar (50g)

3 lg unt topit (45g)

1 ou

3/4 cana lapte (180ml)

2 lg unt topit pentru uns

nutella si visine pentru umplutura

zahar pudra pentru presarat

 

Preparare: Intr-un bol mic adaugati drojdia, 1 lgt zahar si 1\4 cana apa calda si amestecati. Lasati intr-un loc caldut pt 10 minute pana se umfla si se transforma in spuma.

dsc_6562

In bolul robotului combinati faina, sarea si 1\4 cana zahar. Adaugati amestecul de drojdie, untul topit, oul, laptele si amestecati ingredientele cu carligul sau o lingura de lemn pana se incorporeaza bine toate ingredientele, in jur de 5 minute. Compozitia va fi foarte moale si lipicioasa, e perfect asa. Acoperiti cu o folie si lasati compozitia la dospit intr-un loc caldut ferit de curenti de aer rece pana isi dubleaza volumul (1.5-2 ore). Cuptorul meu are functie speciala de dospit la 40C care ma ajuta sa injumatatesc timpul asadar profit la maxim de ea.

dsc_6563 dsc_6566 dsc_6567

Deoarece aluatul va fi unul moale si lipicios trebuie sa pudrati bine suprafata de lucru cu faina si abia dupa aceea sa rasturnati bolul cu aluatul care ar trebui sa se imprastie singur.

dsc_6568

NU framantati aluatul deloc!   Daca va apucati sa framantati sau sa apasati prea tare aluatul se va lasa si  nu va fi la fel de pufos si aerat.

Pentru gogosi simple: Apasati usor aluatul cu degetele si intindeti o foaie de 2 cm grosime. Cu un inel infainat decupati cercuri pe care le mutati cu grija in tava tapetata cu hartie de copt.

dsc_6575

Pentru gogosi cu umplutura: Cu un cutit infainat taiati bucati mai mari din aluat si puneti umplutura aleasa in mijloc (nutella, visine, dulceata). Adunati capetele si formati o bila. Manevrati aluatul cat se poate de putin. Puneti bila de aluat cu partea adunata in jos in tava.

dsc_6569 dsc_6573 dsc_6571

Acoperiti cu o folie si lasati la dospit pentru 30 de minute.

Preincalziti cuptorul la 190C, ungeti cu grija gogosile cu untul topit si coaceti pentru aprox 12 minute pana capata o culoare usor aurie. Scoateti din tava si lasati sa se raceasca pe un gratar. Pudrati cu zahar pudra si serviti cu mare drag.

dsc_6578  dsc_6579

Pofta buna 🙂

 

 

 

Sursa.

 

Comments

comments