Ingrediente:
1 cana(250ml) naut uscat
7-8 catei de usturoi
2 cepe mici albe
2 lgt bicarbonat de sodiu
+
5-6 catei de usturoi (sau 2-3 catei pt o aroma mai slaba de usturoi)
1 lingura cu varf tahini (pasta de susan)
100ml ulei de masline extravirgin
3 linguri/45ml zeama de lamaie proaspat stoarsa (1 lamaie medie)
Preparare: Nautul se pune cu o seara inainte la inmuiat in multa apa rece cu 1 lgt bicarbonat de sodiu. Inmuiatul ajuta sa fiarba mai repede nautul a doua zi. Nu este necesar, dar daca sariti peste acest pas va trebui sa fierbeti nautul mai multe ore.
A doua zi aruncati apa de pe naut, turnati din nou apa rece proaspata suficienta sa nu riscati sa se evapore si puneti la fiert pe foc mediu impreuna cu cepele, 7-8 catei de usturoi si 1 lgt bicarbonat. Fierbeti in jur de 1,5 ore pana nautul se inmoaie de tot. Testati intre degete, daca se zdrobeste usor este gata. Aruncati apa dar pastrati usturoiul fiert. Daca nu ati lasat nautul la inmuiat peste noapte fierbeti in jur de 2-3 ore dupa care gustati.
Si acum urmeaza partea cea mai migaloasa, eliminarea cojitelor. Turnati apa rece peste nautul fiert si incepeti sa masati incet intre degete bobitele sa se desprinda cojitele. Acestea vor pluti pe suprafata apei asadar trebuiesc pescuite 🙂 Aruncati apa si repetati procedura. La mine a durat in jur de 10 minute.
LE: cu alta ocazie am pregatit hummus fara sa elimin cojitele si nu am sesizat nicio schimbare. Asadar ramane la alegerea dvs daca pastrati sau eliminati cojitele.
Puneti in blender nautul curatat, usturoiul fiert, usturoiul crud, pasta de susan, uleiul de masline, zeama de lamaie si transformati totul intr-o pasta fina. Gustati si adaugati sare dupa gust. Puteti folosi si blenderul vertical. Gustati si potriviti de sare sau zeama de lamaie in caz ca este nevoie. Serviti cu paine sau cu lipii cum am facut si noi. Reteta de lipii o gasiti aici 🙂 Sau varianta de hummus cu ardei copti aici.
Pofta buna 🙂