Desertul preferat al copilariei mele 🙂
Ingrediente:
1L lapte gras
7 oua
1 pastaie de vanilie (sau zahar vanilat, extract de vanilie)
200g zahar (daca folositi zahar vanilat se scade din cantitatea de zahar din spuma de galbenusuri)
500ml lapte pt fiert albusurile
Preparare: Pastaia se curata de bobite, se adauga in lapte si se pune la fiert. Chiar inainte sa dea in clocot se stinge focul se pune capacul si se lasa la infuzat timp de 20 de minute. Niciodata nu aruncati pastaile folosite. Se taie si se adauga in sticluta cu extract sau in borcanul cu zahar vanilat. Eu asa procedez mereu.
500 ml lapte se pune pe foc foarte mic si se infierbanta dupa care se lasa in continuare pe foc. Intre timp albusurile se bat spuma cu un praf de sare si 100g zahar (se poate folosi mai putin zahar daca nu vreti bezeaua foarte dulce). Cu ajutorul a 2 linguri formati norisori care se pun la fiert in lapte. Se vor umfla rapid iar dupa 1 minut se intorc cu o spumiera si se mai fierb timp de 1 minut. Norisorii se scot cu spumiera, se scurg si se aseaza pe o tava sa se raceasca.
Galbenusurile se bat spuma cu 100g zahar (si zahar vanilat sau extract de vanilie) pana se deschid la culoare (in jur de 5 minute). Laptele fierbinte cu aroma de vanilie se adauga in fir subtire peste spuma de galbenusuri si se amesteca constant cu un tel pana se termina tot laptele. Se pune inapoi pe foc mic si se amesteca constant cu o lingura de lemn sau spatula.
Dupa aprox. 5-7 minute de fiert crema ar trebui sa fie gata. Trebuie doar sa se ingroase foarte putin. Dar atentie mare sa nu o gatiti prea mult deoarece se va taia compozitia. Verificati constant cu dosul unei linguri. Lasati sa se racoreasca dupa care mutati in frigider pentru cateva ore sa se raceasca complet, de preferat peste noapte. Peste norisori eu pun o folie si asa le pastrez in frigider.
Dupa ce s-a racit crema se portioneaza in boluri si se aseaza deasupra norisorii de bezea. Serviti cu mare pofta 🙂