Ingrediente yena 23×33, 8 portii:
Sos ragu:
2 morcovi
3 cepe albe
1 buc telina
1 capatana usturoi
500g carne tocata (300g piept vita+200g spata porc)
500ml pasta de rosii
4 lg cu varf pasta de adei copti
500ml lapte
Piper
1 lg busuioc uscat
2 foi de dafin
Cas/mozarella nesarat (parmezan pt adulti)
Sos bechamel:
70g unt 82%
6 lg cu varf faina
1L lapte fierbinte
Piper alb
Nucsoara
Pentru foile de lasagna:
3 oua
300g faina
1 lg busuioc uscat
Daca nu pregatiti in casa foile atunci folositi 20 foi gata cumparate. Dar verificati eticheta sa fie din acelea care nu necesita sa fie gatite in avans si se pot pune asa uscate.
Preparare ragu: Morcovii, telina, ceapa si usturoiul se toaca marunt si se adauga in tigaie impreuna cu o cana de apa si un cub de unt. Se soteaza timp de 10-15 minute pe foc mic, amestecand mereu. Se adauga carnea tocata si se soteaza in continuare pt alte 15 minute.
Se adauga pasta de rosii, pasta de ardei, foile de dafin, piperul si busuiocul, se omogenizeaza si se gateste totul sub capac timp de 30 de minute, tot pe foc mic. Verificati des si amestecati sa nu se arda. La final se adauga toata cantitatea de lapte si se mai gateste sub capac pt alte 30 de minute amestecand uneori. La final scoateti foile de dafin. Trebuie sa ramana putin lichid in sosul ragu care va inmuia foile in cazul in care folositi foi din comert.
Preparare paste: Se framanta un aluat elastic, nelipicios dar ferm din toate ingredientele. Eu am apelat la robot cu carligul atasat dar se poate framanta si manual. Puneti faina pe blat si faceti o adancitura in mijloc. Adaugati ouale batute si busuiocul si cu o furculita incepeti sa amestecati in oua astfel incat sa incorporati incet incet faina. Cand nu se mai poate amesteca cu furculita incepeti sa framantati cu mana aluatul. Daca la final aluatul este prea uscat si sfaramicios adaugati 1-2 lgt apa si framantati in continuare. Daca aluatul este prea umed mai adaugati putina faina. Inveliti in folie si lasati aluatul sa se odihneasca pe blat timp de 20 de minute.
Impartiti in 4 aluatul, aplatizati putin cu palma si treceti de mai multe ori prin fiecare treapta a masinii (a mea are 7 trepte). Asta va ajuta sa aveti un aluat foarte fin si neted la final. Daca la inceput foaia se va rupe nu va panicati, continuati sa treceti aluatul prin aparat si incet va capata consistenta necesara.
Dupa ce ati trecut o data aluatul prin treapta 7, impaturiti foaia in 2 si treceti din nou prin masina. Mutati pe treapta 6 si repetati pasii pana ajungeti la treapta 4. Presarati constant faina peste foi sa nu se lipeasca de masina. Cand suprapuneti foile presarati faina din belsug sa nu se lipeasca intre ele.
Preparati sosul bechamel dupa instructiunile de aici.
Sosul are o culoare diferita pt ca am ramas fara faina alba si am fost nevoita sa compltez cu faina integrala. Am folosit 2 lg faina alba si 4 lg faina integrala.
Asamblare: Pe fundul vasului se intinde putin din sosul bechamel dupa care se aranjeaza un rand de foi proaspete (sau 4 foi din comert). Urmeaza sosul ragu, sos bechamel si iarasi un rand de foi. Continuati sa construiti straturile pana se termina sosurile si foile. In total 5 randuri de paste si 4 randuri de carne. Deasupra ultimului rand de foi se adauga sos bechamel si branza nesarata sau parmezan in cazul adultilor. Se acopera cu folie de aluminiu si se coace in cuptorul preincalzit la 180C cu ventilatia pornita timp de 20 de minute dupa care se elimina folia si se mai coace timp de 10 minute sau pana se rumeneste usor branza.
Daca folositi foi cumparate din comert coaceti cu folia timp de 35-40 de minute dupa care eliminati folia si continuati coacerea.
Pt ca am avut musafiri si am gatit pt toti, inclusiv pt cea mica de imediat 9 luni, am adaugat sare in ragu si sosul bechamel dupa ce am scos putin din ambele si am pregatit un mini lasagna de 10cm diametru pt ea. A mancat jumatate cu ft mare pofta.