In sfarsit am reusit si eu sa pregatesc o lasagna delicioasa. Am mai incercat de 2x dar fara succes. O data mi-au ramas foile crude si a doua oara am fiert cateva minute foile dar s-a imprastiat totul in farfurie si nici gustul nu era wow. Ei, de data asta am nimerit-o asadar v-o recomand cu incredere.
Ingrediente 8-10 portii:
500g piept de pui tocat in blender (sau carne gata tocata din comert)
2 morcovi
O bucata mica de telina (sau 2 tije de apio)
4 cepe albe micute (sau 1 mare)
1 capatana de usturoi
1/2 ardei gras rosu
1L sos de rosii (eu folosesc mereu rosii conservate tocate putin in blender)
3 linguri ketchup de casa
3 linguri cu varf pasta de ardei
1 lingura oregano
1-2 lingurite sare (am folosit un amestec de sare de mare cu usturoi si patrunjel)
1 lingurita piper
1 lingura mix condiment italienesc ai funghi (optional)
1 pumn frunze de busuioc (sau 1-2 lgt busuioc uscat)
1 lingura zahar
Ulei de porumb sau de floarea soarelui
20 foi de lasagna (atat a fost nevoie in vasul meu)
Parmezan (sau alta branza care va place)
Sosul Bechamel:
70g unt 80-82%
6 linguri cu varf faina
1L lapte fierbinte
Sare, piper, nucsoara
Preparare: Morcovii, telina, ceapa, ardeiul si usturoiul se toaca marunt si se soteaza in putin ulei pana se inmoaie legumele amestecand mereu. Eu am trisat putin la tocat si m-am ajutat de mini-tocatorul meu.
Din nou atentie la iepurasi. Eu am ramas fara 2 morcovi 🙂
Dupa ce se inmoaie legumele adaugati carnea de pui si continuati sa sotati totul pana carnea se deschide la culoare, cel mult 10 minute. Desfaceti cocoloasele de carne cu o furculita sau lingura de lemn.
Adaugati in oala sosul de rosii, ketchup-ul, pasta de ardei, busuiocul si toate condimentele. Amestecati bine, puneti capacul si gatiti totul pe foc mic timp de 1 ora amestecand uneori. La final trebuie sa aveti un sos fara prea mult lichid dar suficient incat sa inmoaie foile. Gustati si potriviti de sare sau alte condimente la nevoie.
In timp ce se gateste sosul de carne pregatiti sosul bechamel. Aici gasiti toate detaliile si poze despre modul de preparare al sosului (accesati linkul).
Daca e posibil folositi nucsoara proaspat rasa, nu se compara aroma cu celei la plic.
Asamblare: In primul rand cititi ce scrie pe cutia foilor de lasagna. In functie de ce va spune ambalajul fierbeti sau folositi foile crude. Eu le-am folosit crude deoarece era specificat pe ambalaj ca nu necesita fierbere in prealabil.
Vasul (al meu avea 23×33) se unge cu putin ulei. Eu am avut si ajutor 🙂
Se intinde o cantitate mica de sos bechamel. Urmeaza 4 foi de lasagna, sos de carne, sos bechamel si din nou 4 foi dupa care reluati cu sosul de carne, sos bechamel, 4 foi. In functie de cat de inalta e tava pe care o folositi veti vedea cate straturi va permite sa construiti. Eu am avut 5 straturi de foi. Ultimele straturi trebuie sa fie cu foi peste care intindeti sosul bechamel. Deasupra sosului bechamel se rade parmezanul si se acopera tava cu o folie de aluminiu. E important ca stratul de branza sa nu atinga folia.
Se coace in cuptorul preincalzit la 180C (am pornit ventilatia) timp de 30 de minute dupa care se elimina folia de aluminiu si se continua coacerea pentru inca 20-30 de minute. La final daca doriti porniti functia grill pentru 5 minute sa rumeniti branza. Scoateti tava din cuptor si lasati sa se raceasca pe blat in jur de 25 de minute dupa care se poate portiona si servi.
Pofta buna 🙂