Lemon lava cake.


Print Friendly, PDF & Email

 

DSC_7987

Lava cake cu nr 3 (defapt nr 2 deoarece cel de ciocolata inca nu a ajuns pe site, desi l-am pregatit de mult 😛  ). Gustul este unul foarte fin si delicat. Reteta este putin diferita fata de un lava cake obisnuit unde se toarna o singura compozitie in vas si se coace doar pana se solidifica exteriorul iar miezul ramane moale, astfel timpul petrecut in cuptor este vital. Aici avem nevoie de 2 compozitii, aluatul si crema de lamaie din interiorul desertului. Avantajul zic eu, ar fi faptul ca indiferent cate minute tinem vasele in cuptor miezul ramane moale (sau cel putin asa sper eu) Se coace pana deasupra capata o culoare frumoasa aurie. Reteta este preluata de pe Paprika Tv si ii apartile lui Rachel Khoo.

O singura recomandare as avea……folositi un mixer de mana! Nu fiti incapatanate ca mine folosind o lingura de lemn ca veti ajunge sa amestecati si sa tot amestecati in bol timp de 30 de minute sau mai mult.

Fata de reteta de mai jos eu am pregatit doar 1/2 de portie si mi-au iesit 3 lava cake-uri.

 

Ingrediente 6 buc:

Lemon curd:

2 oua

200g zahar tos

un praf de sare

110ml zeama de lamaie (2 lamai medii netratate)

50 g unt rece taiat cubulete

Pt aluat:

80g zahar fin

100g unt moale 82%

2 oua la temperatura camerei

2 linguri lapte la temperatura camerei (30ml)

Coaja rasa a 2 lamai netratate

100g faina

 

Preparare: Pt crema de lamaie adaugati zaharul, ouale, zeama de lamaie si praful de sare intr-o cratita pe care o mutati pe cel mai mic ochi al aragazului/plitei si porniti focul pe cea mai mica treapta. Amestecati constant cu un tel pana se ingroasa crema. Este foarte important sa nu fiarba deoarece riscati sa se taie. Luati de pe foc si incorporati cubuletele de unt. Rezulta o crema foarte fina. Mutati crema in frigider pana pregatiti aluatul.

DSC_7934 DSC_7938 DSC_7956

Crema se poate pregati si pe baie de aburi. Asa scad sansele sa se taie dar va dura in jur de 20-30 de minute.

DSC_7935

Cu un mixer de mana mixati untul cu zaharul pana se transforma intr-o crema moale si se topeste tot zaharul.

DSC_7940

Ouale se bat usor cu furculita si se adauga treptat peste crema de unt mixand constant pana se incorporeaza complet.

DSC_7941

La inceput va arata asa taiat.

DSC_7942

Dar cum continuati sa mixati se va schimba treptat consistenta.

DSC_7943

Pana se transforma intr-o crema pufoasa.

DSC_7945

Adaugati laptele la fel in fir subtire si procedati ca si in cazul oualor. Incorporati si coaja rasa de lamaie.

La final adaugati faina cernuta si mixati cateva secunde pana se incorporeaza complet. Aluatul trebuie sa fie unul fin si lucios.

DSC_7929 DSC_7947  DSC_7950

Vasele ramekin (se pot folosi si forme de muffins sau forme de aluminiu) se tapeteaza cu unt si un strat generos de zahar.

DSC_7954

Fiecare vas sau forma se umple pe jumatate cu aluat. Vasul din stanga contine doar aluat iar cel din dreapta aluat+crema.

DSC_7960

Crema de lamaie se adauga intr-un pos cu un varf simplu rotund sau daca nu aveti duiuri sau pos intr-o punga la care ii taiati putin capatul. Varful duiului se introduce putin in aluat si se impinge crema pana vasul se umple pe 3/4. E important sa nu se vada crema la exterior. Daca se intampla asta acoperiti crema cu putin aluat.

DSC_7957  DSC_7958

Vasele se introduc in cuptorul preincalzit la 200C (caldura sus-jos) si se coc timp de 17-20 de minute pana capata o culoare aurie. La mine dupa fix 17 minute erau gata dar depinde mult de marimea formelor folosite.

DSC_7982

Cu foarte mare grija sa nu va ardeti imediat treceti cu un cutit peste marginea formei sa se desprinda aluatul dupa care il  rasturnati intr-o farfurie si ridicati incet. Daca nu il scoateti imediat  din forma riscati sa se intareasca zaharul si sa ramana lipit de forma. Lasati aprox 5 minute sa se racoreasca in farfurie dupa care serviti 🙂

 

Pofta buna 🙂

DSC_7983

 

 

Comments

comments