Doriti sa pregatiti macarons dar poate nu gasiti sau nu vreti sa dati o avere pe faina de migdale? Vin eu in ajutor si va prezint varianta cu seminte de floarea soarelui si nuca de cocos. Va promit ca sunt la fel de gustosi. Pentru umplutura am optat pentru caramel sarat, o combinatie foarte reusita zic eu 🙂
Ingrediente aprox 35 macarons (70 buc):
40g fulgi de nuca de cocos
65g seminte de floarea soarelui crude, nesarate
170g zahar pudra
Un praf de sare
95g albus de ou la temperatura camerei(aprox 3 albusuri)
35g zahar tos
1 lgt zeama de lamaie (optional)
1 portie caramel sarat (click aici pt reteta)
Preparare: Semintele, nuca de cocos, praful de sare si zaharul pudra se adauga intr-o rasnita sau robot cu lamele atasate si se mixeaza pana se transforma totul intr-o pudra nu neaparat foarte fina. Este important sa se zdrobeasca de tot semintele si nuca de cocos. Pulsati cate 3-4 secunde dupa care va opriti, pulsati iarasi 3-4 secunde si tot asa. Recunosc ca la final nici nu am mai trecut compozitia printr-o sita cum fac atunci cand folosesc faina de migdale 😛
Separat se bat albusurile spuma impreuna cu zeama de lamaie si zaharul tos care se adauga treptat. Atentie sa nu bateti prea mult albusurile deoarece riscati sa va alegeti cu o bezea uscata.
Peste bezea se adauga toata cantitatea de faina si cu ajutorul unei spatule se incorporeaza foarte incet cu miscari circulare. Eu am amestecat de aprox 40x. Este vital sa nu amestecati de prea multe ori deoarece se va inmuia compozitia si atunci nu se mai poate face nimic. In prima faza amestecati de 30x dupa care verificati starea compozitiei. Scoateti o lingurita de compozitie pe care o puneti pe o farfurie. Daca moțul dispare in aprox 20 de secunde atunci este gata. Daca nu mai amestecati de 3-4x si verificati din nou.
Tapetati o tava cu hartie de copt pe care ati trasat cercuri. Eu am folosit un pahar de shot sa desenez cercurile, dupa care am intors hartia de copt. Am folosit si o plansa speciala din silicon pentru macarons dar sincer pe hartia de copt au crescut mai frumos. Turnati intreaga cantitate de aluat intr-un pos mare si formati mici cercuri. Trantiti tava de 2-3x de blat ca sa eliminati aerul din compozitie. Daca raman bule de aer care nu se sparg folositi o scobitoare sau un ac ca sa scapati de ele 😛
Acum este nevoie sa lasati macaronsii pe blat sa se usuce in jur de 40-90 de minute in functie de umiditatea din casa. Dupa 40 de minute testati un macaron cu degetul. Atingeti foarte usor suprafata si daca s-a format o crusta si aluatul nu se lipeste de deget este gata si se poate coace. Daca va ramane aluat pe deget mai lasati la uscat.
Tava se introduce in cuptorul preincalzit la 145C pe ventilatie si se coace timp de 15 minute. Se lasa sa se raceasca complet pe blat si abia pe urma se scot de pe hartie.
Pregatiti caramelul cu cateva ore in avans sa aiba timp sa se raceasca si sa se intareasca in frigider. Eu am folosit un pos in care am turnat caramelul si asa l-am pus peste jumatatile de macarons.
Va recomand sa consumati macaronsii abia a doua zi dupa ce au stat in frigider peste noapte intr-o cutie de metal sau plastic. Mijlocul se va inmuia datorita umpluturii si va deveni gumoasa si lipicioasa dar exteriorul ramane crocant.
Dar scoateti macaronsii din frigider cu 30 minute inainte sa ii consumati sa aiba timp sa ajunga la temperatura camerei. Daca ii consumati reci, tocmai scosi din frigider sunt tari.
Cojile se pot pregati in avans cu 2-3 zile si se tin intr-o cutie metalica sau de plastic in bucatarie sau intr-un loc uscat.