Un mousse foarte usor de pregatit si extrem de aromat. In loc sa pregatesc un mousse fin am optat pentru unul cu textura usor crocanta care s-a potrivit de minune cu crema de cocos. Daca doriti o textura fina, mixati ananasul pana se transforma in piure. Puteti folosi ananas la conserva, dar atunci sariti peste etapa cu fiertul piureului.
Ananasul proaspat contine o enzima care impiedica gelatina sa se coaguleze. Caldura inactiveaza enzima proteica din ananas astfel incat se poate folosi cu incredere in preparate cu gelatina.
Ingrediente:
Un ananas de 2 kg
400ml smantana pentru frisca
2-3 linguri zahar
15g gelatina granule
Preparare: In primul rand curatati ananasul. Se taie cate 1cm din capete pe urma se felieaza in 8. Se elimina miezul care este tare, lemnos si la final taiati coaja (in jur de 1cm). Atat 🙂
Se taie cubulete si se adauga in blender. Acum in legatura cu textura, daca doriti sa aveti un mousse fin trebuie sa transformati ananasul in piure. Daca doriti o textura usor crocanta cum am vrut eu, mixati doar pana se marunteste ananasul dar fara sa se transforme in piure. La final am ramas cu 600ml de piure de ananas.
Mutati totul intr-o oala si fierbeti pentru 10 minute. Lasati sa se racoreasca pe urma adaugati gelatina hidratata in avans in apa rece si topita pe baie de aburi. Daca ananasul nu e suficient de dulce adaugati zahar. Eu am avut norocul sa nimeresc un ananas extrem de dulce si aromat.
Mutati oala in frigider pentru 30 de minute sau pana observati ca s-a ingrosat putin compozitia si nu mai este in stare lichida. Smantana pentru frisca se bate spuma cu zaharul dupa care se adauga piureul de ananas si se amesteca cu o spatula. Mousse-ul astfel obtinut se toarna imediat peste blat, de preferat sa construiti tortul/prajitura intr-o tava cu inel si se lasa in frigider peste noapte.