Ingrediente blat 22cm:
114g unt
250ml apa
125ml ulei
60g pudra de cacao neagra
300g zahar
280 g faina
120 ml iaurt grecesc (10%)
2 oua
1/2 lingura bicarbonat stins cu 1 lingurita otet (se stinge chiar inainte de a fi adaugat in compozitie)
Ingrediente crema:
500g mascarpone
200ml smantana pt frisca
100-150g ciocolata alba
1 pastaie de vanilie (sau extract de vanilie)
3 banane mari, coapte si dulci
Picaturi/fulgi de ciocolata neagra sau ciocolata tocata marunt cu cutitul
Preparare blat: Untul, apa, uleiul si pudra de cacao se pun pe foc mic intr-o cratita pana se topeste untul. Se lasa sa se raceasca putin. Intr-un bol se amesteca zaharul si faina cernuta peste care se adauga compozitia din cratita si se omogenizeaza bine cu un tel.
Se adauga ouale pe rand amestecand bine dupa fiecare. Pe urma se adauga iaurtul, se omogenizeaza si la final se incorporeaza bicarbonatul stins.
Blatul se coace in cuptorul preincalzit la 180°C caldura sus-jos timp de aprox 45 de minute. Se verifica blatul cu o scobitoare. El trebuie sa ramana umed asadar este in regula daca pe scobitoare raman 2-3 graunte de aluat. Daca pe varf ramane aluat crud se mai coace pt 3 minute si se verifica din nou. Lasati sa se raceasca complet.
Preparare crema: Smantana pentru frisca se bate spuma dupa care se adauga mascarpone, bobitele din pastaie (sau extractul) si se mixeaza pt 5 secunde pe cea mai mica viteza. Puteti folosi si un tel pentru aceasta operatiune sa nu riscati sa se taie crema. Crema astfel obtinuta se lasa pe blat sa ajunga la temperatura camerei.
Se taie partea de sus al blatului astfel incat baza sa aiba in jur de 3 cm inaltime. Se scobeste miezul cu o lingura lasand 1cm de aluat de jur imprejur. Grija mare sa nu gauriti partea de jos. Aluatul scobit impreuna cu partea de sus care a fost taiata se sfarama intre degete sau intr-un robot cu cutitele atasate.
Ciocolata alba se topeste pe baie de aburi si se lasa sa se raceasca complet amestecand constant cu o lingurita. Dupa ce s-a racit se adauga peste crema de mascarpone si se mixeaza timp de 5 secunde pe cea mai mica viteza a mixerului (sau cu telul). La final se incorporeaza cu o spatula si picaturile/fulgii de ciocolata neagra.
Bananele se taie in 2 si se aseaza in blatul scobit fara sa ramana locuri libere. Se intinde crema astfel incat sa se formeze o cupola dupa care se presara deasupra tot blatul sfaramitat si se apasa usor sa adere bine de crema. Se lasa in frigider 2-3 ore inainte de servire.
Pofta buna 🙂
reteta blat umed ramona kari