Cred ca este cel mai bun cheesecake pregatit de mine pana acum, cremos si foarte aromat. Varianta fara coacere am deja postat pe site, asadar era cazul sa postez si o varianta care se coace in cuptor. Pregatiti cheesecake-ul dupa indrumarea minunatei Stephanie Jaworski de pe joyofbaking ( si a mea 😀 ), si veti servi cel mai minunat cheesecake 🙂
Ingrediente pentru crusta:
200g biscuiti digestivi
50g zahar
114g unt 82%, topit
Umplutura:
900g branza cremoasa de vaci
200g zahar tos
35g faina
5 oua mari
80ml smantana pentru frisca
1 lingura coaja de lamaie
1 lingura extract de vanilie
Topping:
240ml smantana acra, 20%
30g zahar tos
1 lingurita extract de vanilie
Preparare: Adaugati biscuitii, zaharul si untul topit intr-un robot cu lamele atasate si mixati pana se zdrobesc de tot biscuitii.
Tasati foarte bine biscuitii pe fundul si lateralele unei tavi de 22cm diametru. Transferati in frigider pana pregatiti umplutura.
In bolul robotului cu telul atasat mixati la viteza medie branza, zaharul si faina (aprox. 2 minute).
Adaugati ouale pe rand, mixand bine dupa fiecare. Adaugati smantana dulce (nebatuta), coaja de lamaie, extractul de vanilie si mixati pana la omogenizare.
Turnati compozitia (care e lichida) in tava peste biscuiti si asezati tava in alta tava mai mare. Asta va ajuta in caz ca va curge.
Coaceti in cuptorul preincalzit la 175C pentru 15 minute, pe urma scadeti temperatura la 120C si coaceti in continuare pentru 60-90 de minute (la mine a durat 70 minute). De cum incepeti coacerea cheesecake-ului nu deschideti deloc usa cuptorului. Cum va dati seama daca cheesecake-ul este copt? Daca miscati tava, mijlocul se clatina si are un aspect umed. Va recomand sa il verificati dupa 60 de minute si la nevoie sa mai coaceti pentru 20-30 de minute. Daca a crapat, inseamna ca temperatura a fost prea mare sau ati copt prea mult cheesecake-ul. Scoaceti cheesecake-ul din cuptor ( lasati cuptorul sa mearga) si pregatiti topping-ul.
Intr-o farfurie amestecati smantana, zaharul, extractul de vanilie si turnati amestecul peste cheesecake-ul cald.
Nivelati, transferati tava in cuptor si coaceti pentru 15 minute. Scoateti tava din cuptor si imediat treceti cu cutitul pe marginea tavii, asta ajuta sa nu crape in timp ce se raceste. Lasati sa se raceasca complet, acoperiti cu o folie si tineti in frigider peste noapte.
Stephanie ne atentioneaza ca putem congela cheesecake-ul astfel: lasati sa se raceasca complet, puneti pe o farfurie, pe urma transferati prajitura in congelator, neacoperita, pana se intareste. Scoateti, inveliti in folie de aluminiu, puneti intr-o punga ziplock si transferati in congelator. Rezista cateva luni. Cand aveti nevoie, lasati in frigider peste noapte sa se dezghete.
Pofta buna 🙂