Ingrediente:
1 piept mare de curcan, fara os sau piele (al meu a avut 750g)
1 cana lapte (250ml)
500ml smantana ft grasa (am folosit fermentata de 35%) se poste folosi si smantana pentru frisca
1 capatana de usturoi taiat felii
2 crengute mici de rozmarin (optional)
4-5 frunze de salvie (optional)
2-3 linguri cu varf mustar dijon sau orice aveti in frigider
Condimente: sare, boia, piper, ierburi de provence
Unt si ulei de masline
1-2 linguri amidon dizolvat in 50ml lapte rece (depinde cat de gros vreti sosul)
Pt garnituri:
500g ciuperci brune champignon taiate in 4 sau 6
1 si 1/2 cana orez
Condimente la alegere
Mod de preparare: Pieptul de curcan se taie in 2 parti egale si se condimenteaza. Intr-o tigaie putin adanca se topeste un cublet de unt cu 2 linguri ulei de masline si se prajeste pieptul pe toate partile dupa care se scoate din tigaie, se muta focul pe minim si se soteaza pentru cateva minute usturoiul, crengutele de rozmarin si frunzele de salvie. Amestecati mereu sa nu se rumeneasca deloc.
Adaugati smantana, cana de lapte, asezati bucatile de piept in tigaie si fierbeti totul sub capac pe foc mediu pentru 30-50 de minute in functie de marimea bucatilor de carne. La mine a durat in jur de 50 de minute. Verificati uneori si daca sosul scade prea mult mai adaugati lapte.
In timp ce sosul fierbe puneti orezul la fiert iar dupa ce e gata rasturnati intr-o strecuratoare si clatiti cu apa rece.
Ciupercile nu se spala cu apa si nu se curata de pielita, este de ajuns sa le stergeti cu o carpa umeda curata. Se taie in 4 sau 6 in functie de marimea lor iar coditele se lasa intregi. Se adauga 1 lingura de ulei de masline+un cubulet de unt intr-o tigaie lata si se adauga ciupercile. De preperat sa nu fie ingramadite. Se pune tigaia pe foc si se amesteca bine incat toate bucatile sa fie acoperite de ulei si se sareaza. Se soteaza pe foc mediu pana ciupercile se rumenesc pe toate partile. Amestecati uneori cu o lingura de lemn sa va asigurati ca nu se ard. Pana terminati cu garnitura a fiert si pieptul de curcan.
Reveniti la sos. Ridicati capacul, adaugati 2 linguri de mustar si amestecati bine. Gustati si daca considerati mai adaugati 1 lingura de mustar sau condimente. Lasati la fiert pentru 5 minute dupa care adaugati amidonul dizolvat in lapte si omogenizati. Sosul se va ingrosa in cateva minute. Daca vi se pare prea subtire, mai adaugati 1 lingura de amidon dizolvat in lapte, iar daca sosul vi se pare prea gros mai adaugati putin lapte si lasati pe foc 3-4 minute dupa care stingeti focul.
Orezul trebuie doar sa il incalziti intr-o tigaie impreuna cu unt si condimente. Feliati pieptul de curcan care ar trebui sa fie fraged si suculent, adaugati sos din belsug si serviti cu orez si ciuperci sote.
Pofta buna. 🙂
Puteti folosi si piept de pui intreg pentru a pregati acest preparat.