Azi dimineata m-am trezit cu gandul la un preparat dulce-acrisor cu piept de pui si ananas. A trecut ceva timp de la ultimul preparat exotic si probabil mi s-a facut dor 🙂 Reteta prezentata mai jos este una nemaipomenit de gustoasa (daca va plac combinatiile de carne+fructe), usor de pregatit si este gata in 1 ora. Ingredientele se gasesc in orice hyper/supermarket.
Ingrediente 5 portii:
1 conserva mare de ananas bucati
3 lg pasta de rosii sau ketchup (am folosit ketchup de casa)
3 lg sos de soia
3 lg zahar brut
1 lg otet de orez
2 lg sos de stridii
1 ceapa rosie mica taiata felii mai groase
5-6 catei de usturoi feliati
500g cubulete de piept de pui
1 ou
100g amidon
2 linguri ulei (am folosit ulei de susan)
1 lg amidon dizolvat in 1 lingura apa rece
1 ardei rosu taiat cuburi mari
Chivas pt decor (optional)
Preparare: Intr-o cratita combinati sucul din conserva de ananas, ketchupul, sosul de soia, zahaul brut, otetul de orez, sosul de stridii, ceapa si usturoiul. Puneti cratita pe foc mediu spre mic si in momentul in care da in clocot lasati la fiert timp de 15 minute. Puneti deoparte.
Intre timp bateti oul intr-un bol, adaugati cubuletele de pui si amestecati bine.
Scoateti puiul cu o spumiera si mutati in alt bol cu capac in care se afla 100g amidon. Agitati bine bolul incat toate bucatile de pui sa fie acoperite de amidon. Daca nu aveti un bol cu capac puteti amesteca cu o furculita.
Incalziti 1 lingura de ulei intr-o tigaie si prajiti jumatate din cantitatea de pui pana capata o culoare aurie pe ambele parti. Procedati la fel si cu puiul ramas. Daca aveti o tigaie suficient de mare incat sa incapa toata cantitatea de pui intr-un singur strat, atunci nu este nevoie sa prajiti puiul in 2 ture.
Puiul prajit impreuna cu ardeiul se adauga intr-un vas ceramic sau tava unsa putin cu ulei. Amestecul de amidon si apa se incorporeaza in sosul de ananas dupa care se toarna in tava peste pui si se amesteca bine.
Se muta tava in cuptorul preincalzit la 180C si se coace timp de 20 de minute. La jumatatea timpului scoateti tava si amestecati bine intreg continutul. Dupa ce expira cele 20 de minute adaugati bucatile de ananas, amestecati bine si coaceti din nou pentru 15 minute. Garnisiti cu chivas si serviti imediat.
Ca si garnitura am optat pt orez cu unt si curry pentru mine si pitic, iar sotul a optat pentru varza de bruxelles.
Orezul l-am fiert dupa care l-am clatit cu apa rece. Am topit unt intr-o tigaie, am adaugat orezul fiert si scurs, pudra de curry si sare cu ierburi de provence. In timp ce fierbea orezul am pregatit si varza pe aburi, dupa care am stropit-o cu ulei de masline extravirgin si sare+ierburi de provence. Toata garnitura am pregatit-o in timp ce puiul se facea in cuptor.
Pofta buna 🙂